Sakk

2024.06.02. 10:06

Egri Bolyky Bástya SE: a klub vendégjátékosa negyedszer szerzett női magyar bajnoki címet

Az idei budapesti Sakkolimpiára történő felkészüléshez nagyszerű lehetőséget jelentett a magyar női és férfi válogatott tagjainak a Budapesti Tavaszi Fesztivál 2024, egyben Nyílt Magyar Bajnokság.

Bódi Csaba

Lázárné Vajda Szidónia (balról a második) újabb bajnoki címet nyert

Forrás: Beküldött fotó

A Körcsarnokban rendezett eseményen a hölgyek országos bajnokságát IM Lázárné Vajda Szidónia nyerte öt ponttal. Az Egri Bolyky Bástya SE csapatát edzőként és játékosként is erősítő játékos több ezüst- és bronzérem mellett ezzel negyedszer szerzett aranyat a felnőtt női magyar bajnokságon. A bajnok oroszlánrészt vállalt abban, hogy Egerben jelenleg működik NB II.-es sakkcsapat. 

A női bajnokság második helyén Karácsonyi Kata (Budapesti Kőbánya SC, 4,5 pont), harmadikként pedig GM Hoang Than Trang (Dunaharaszti SE, 4,5) végzett.

A három csoportban lebonyolított, összesen 13,8 millió forintos díjalappal kiírt viadalon 34 nemzet 342 indulója képviseltette magát.

– A fesztivál „A” csoportja egyben női és férfi magyar bajnokságot is jelentette, és az olimpiát leszámítva a legnagyobb, legnépesebb verseny 2024-ben, amelyet nagyon nehéz lesz túlszárnyalni az év végéig – tájékoztatta portálunkat az Egri Bolyky Bástya SE elnöke, Vajda Albert. 

– Az „A”csoportban 24 nemzetközi nagymester és 47 nemzetközi mester szerepelt, és egy két kivételtől eltekintve indult az egész férfi és női válogatott keret. A sok nagymestert kicsit megviccelve, az „A” csoportot az izraeli nemzetközi mester, Sokolovsky Yahli nyerte a kilenc lehetségesből hét pont elérve. Legjobb magyarként, egyben a 2024-es év férfi sakkbajnokaként GM Kozák Ádámot köszönhették GM Berkes Ferenc előtt. A Paksi SE mindkét tagja 6,5 pontot gyűjtött. Bronzémesként GM Prohászka Péter (Sentimento Ajka, 6 pont) zárt.

A 91 játékost felvonultató „B” csoportot Gubics Péter (Fót SE, 7 pont), a 42 fős „C” csoportot pedig az olasz Colombo Reymund (7) nyerte.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában