Sakk

2024.09.11. 21:42

45. Sakkolimpia: Gledura és Vajda is győzelemmel nyitott

A megszerezhető 24-ből 23 pontot gyűjtött az asztalhoz ült hat magyar csapat a BOK Csarnokban zajló 45. Sakkolimpia 1. fordulójában.

Bódi Csaba

Gledura Benjámin (balról a harmadik) hozta a kötelezőt a rajton

Forrás: Magyar Sakkszövetség

Fotó: GLEB VALENTINOVICH

A egri illetőségű Gledura Benjámin (Élő-pontszám: 2628) a magyar A-válogatott játékosaként a Carlos Morales (2131) ellen diadallal járult hozzá a Salvadorral szembeni 4:0-s sikerhez. A 25 éves nemzetközi nagymesternek – az elemző programok szerint – világossal kevésbé sikerült jól a megnyitása, a középjátékban ugyanakkor átvette az irányítást és százszázalékossá tette a magyar diadalt. 

– Nem volt egyszerű számomra az 1. forduló, hiszen a nyitást kissé elrontottam – mondta portálunknak Gledura Benjámin. – Utána kellett egy kis szerencse, hogy a javamra forduljanak a dolgok, de végül a középjátékot elrontotta az ellenfelem. Egy biztos, ennél több kell a következő fordulókban a jó eredményekhez. 

A harmadik olimpiáján szereplő versenyző szerint a nyitónap jól alakult.

– Sok magyar érdeklődőt láttam és némileg érezni lehetett a hazai pálya előnyét, bár ez azért más, mint a foci. A csapat hangulata eddig kiváló, ez nyilván akkor bír nagyobb fontossággal, ha majd tétmeccseket játszunk – emelte ki Gledura Benjámin.

A férfiaknál a nyitókörben ahogy a legtöbb kiemelkedő csapatban, úgy a magyaroknál sem mutatkozott be a legjobb játékos, azaz Rapport Richárd, aki a világbajnok kínai Ting Li-zsenhez, a világbajnokjelölt indiai Domárádzsu Gukéshez és a világranglista-vezető norvég Magnus Carlsenhez hasonlóan nem ült asztalhoz.

A magyar csapatnak azonban nélküle sem okozott gondot Salvador felülmúlása. 

Ugyanis az egész torna egyik első sikerét Szanan Szjugirov aratta a második táblán, miután ellenfele a 17. lépésben nagyot hibázott, az orosz születésű nagymester pedig a világos bábukat vezetve minőségelőnyét – huszár helyett bástyát nyert – a 25. lépésre győzelemig fokozta. A hazai együttes másik három tagja ennél jóval tovább ült az asztalnál, de végül mindannyian begyűjtötték a teljes pontot a közép-amerikai riválisukkal szemben. Az éltáblán a nagy visszatérő Lékó Péter, míg a harmadikon Berkes Ferenc sötéttel fokozatosan növelte fölényét egészen a rivális feladásáig.

A nőknél Puerto Rico négyesével szemben született 4:0-s hazai győzelem. A negyedik táblán az Egri Bolyky Bástya SE vendégjátékosa, Vajda Szidónia (2283) szorosabb végjátékban, 74 lépés után kerekedett a közép-amerikai Coralys M. Alvarado (1694) fölé.

A 45. sakkolimpia csütörtökön 15 órától a második fordulóval folytatódik. A svájci rendszerű, 11 fordulós viadal jövő vasárnap zárul, az egyetlen szabadnap jövő kedden lesz. A nyílt szekcióban végül 178, a nőknél pedig 162 csapat versenyez egymással.

Vajda Szidóna (balról a harmadik) győzelemmel járult hozzá a magyar női A-csapat sikeréhez
Fotó: GLEB VALENTINOVICH / Forrás: Magyar Sakkszövetség


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában