Lovassport

2024.09.05. 18:58

A díjhajtással elkezdődött a négyesfogathajtó világbajnokság Szilvásváradon

Legjobb magyarként Dobrovitz József harmadik helyen áll a díjhajtás versenyszámban. Pénteken pályára lépnek a legnagyobb esélyesek is a szilvásváradi négyesfogathajtó világbajnokságon.

Tóth Balázs

A díjhajtással csütörtökön megkezdődött az Ineos FEI Négyesfogathajtó Világbajnokság Szilvásváradon. A mezőny első fele, köztük számos magyar az első napon került sorra, a második napon pedig a második fele hajt majd, a fő esélyesek közül is többen pénteken mutatják be tudásukat. A lovassport nagy eseményén a lelátókon körülbelül 700-800-an követték az eseményeket, a következő három napon viszont több ezren lehetnek a lelátókon és maratonpályán.

Díjhajtással kezdődött a négyesfogathajtó világbajnokság
Díjhajtással kezdődött a négyesfogathajtó világbajnokság
Forrás: Nemes Róbert / Heves Megyei Hírlap

A címvédő a legfőbb esélyes a négyesfogathajtó világbajnokságon

Cseri Dávid, az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad igazgatója szerint a versenyzők fogadása után már gördülékenyen megy a verseny. A magyar csapattal szembeni elvárás a minél jobb teljesítmény, sok tényezőn múlik, de csapatban odaérhet a harmadik helyre a magyar válogatott. A szilvásváradi színekben hajtó Váczi István és ifj. Galbács Ferenc is túl van már a díjhajtáson, Cseri Dávid szerint mindkettejüknek vannak erősebb versenyszámaik, amelyben okozhatnak meglepetést. A két fogatban tíz lipicai ló van, de vannak mér rajtuk kívül is szilvásváradi lovak, külföldi fogatokban. Úgy véli, a csapatarany a hollandok és németek közt dől majd el, míg az egyéni világbajnoki címre a címvédő Boyd Exell a legfőbb esélyes, de a németek és hollandok megnehezíthetik a dolgát.

Váczi István elmondta, a verseny első napja nem az erősségük, s a jobb első ló most nem is volt annyira formában, de elégedett a fogattal. A szabadnap jól jön majd, de akkor is átmozgatják majd a lovakat, s szombaton következhet a maraton, a jobb első helyett egy maratonlóval. Elárulta, a felkészülés jó részét Szilvásváradon végezték, az utolsó három hétben is itt voltak, de másik helyszínen gyakoroltak. A maratonpálya egy ideje le van zárva, de tavasz óta ott edzettek, így a lovak ismerik. Nehéz pálya, minden akadályban vannak szintkülönbségek és kicsit csúszós is.

Dobrovitz József az első nap után harmadik díjhajtásban. Mint mondta, volt egy kis hiba a második járásban, amikor bele kellett nyúlnia, de jól sikerült a versenyszám. A következő két napon igyekeznek legjobbjukat nyújtani. A magyar csapattal szeretnének odaérni a dobogó harmadik fokára, ehhez minden csapattagtól, a lovaktól a segédhajtókig jó csapatmunkára, pontosságra lesz szükség. Kifejtette, szerencsére már nincs olyan meleg, mint a nyáron volt, hűvösebbek az éjszakák és most járt a levegő is, így ez kezelhető. A lovak elhelyezését is jól megoldották Szilvásváradon.

A versenyt megtekintette Bárdos György többszörös világbajnok fogathajtó is, aki méltatta a helyszín tradícióit. Mint mondta, az élete, napjai ma is a fogathajtással telnek, fiatal lovakat készít föl a versenyzésre. Mint minden világbajnokságon most is vannak őáltala tanított lovak, de külföldi fogatokban. Szorít a magyaroknak, bízik a jó szereplésben. Szerinte a fogathajtó világbajnokság legesélyesebb versenyzői a hollandok és a németek.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában