Lovassport

2024.09.04. 19:33

Ünnepi megnyitóval indult a szilvásváradi négyesfogathajtó világbajnokság

Tizennégy nemzet negyvenhárom versenyzője kezdi meg szereplését csütörtökön a szilvásváradi négyesfogathajtó világbajnokságon. A szerda esti megnyitón felvonulás, köszöntők és lovas show is volt.

Tóth Balázs

Ünnepélyes megnyitóval kezdődött az Ineos FEI Négyesfogathajtó Világbajnokság Szilvásváradon szerdán este. Előbb a honvéd zenekar vonul be az 1500 néző előtt, azután Dallos Andor érkezett kvadrigán, s az 1984-es világbajnokságon szerepelt csapat tagjait köszöntötték. A csapatok Boncsér Gergely operaénekes produkcióját követően vonultak be egyesével, huszárok felvezetésével. 

Ünnepi megnyitóval indult a szilvásváradi négyesfogathajtó világbajnokság
Ünnepi megnyitóval indult a szilvásváradi négyesfogathajtó világbajnokság
Forrás:  Gál Gábor / Heves Megyei Hírlap

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter köszöntötte a résztvevőket, kiemelve a sikeres magyar sportrendezvényeket, olimpiai szereplést, a lovas hagyományokat és a lovassport eredményeket. Méltatta a néhány éve elkészült lovasközpontot, ahol 40 év múltán ismét világbajnokságot rendeznek, valamint az emberek és lovak kapcsolatát is, amit csodaként jellemzett.

Lázár Vilmos, a száz éves Magyar Lovassport Szövetség elnöke megköszönte a nemzetközi szövetségnek a bizalmat, hogy hazánk negyedszer adhat otthont az eseménynek, így ismét ünnepelhetnek. Felidézte a magyar szempontból legsikeresebb 1984-es VB-t, amelynek résztvevőit ezúttal is üdvözölte. Idén 14 nemzet 43 fogata hajt majd az eseményen. Fülöp herceg 1984-es naplóbeli jegyzetéhez - melyben kiemelte Magyarország fogathajtásban játszott úttörő szerepét - méltóan igyekeznek megrendezni a versenyt.

Joaquin Medina Garcia, a FEI fogathajtó bizottságának elnöke megköszönte mindenkinek, aki lehetővé tette a világbajnokság megrendezését, illetve a kiemelte a versenyzők felkészülését, s jó versenyzést, nagyszerű rendezést és bíráskodást kívánt.

A protokolláris eseményt lovas bemutatók követték, a honvéd huszárok szórakoztatták a közönséget, de a lipicait is megismerhették a nézők.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában