Négyesfogathajtó világbajnokság

2024.09.04. 06:55

Az utolsó versenyző is befutott már Szilvásváradra

Elvégezték az utolsó simításokat, szerdán az állatorvosi vizsgálattal és a megnyitóval elkezdődik az Ineos FEI Négyesfogathajtó Világbajnokság. A Ménesgazdaság igyekszik elegendő vizet is biztosítani a szombati maratonhajtásra érkezőknek.

Tóth Balázs

Cseri Dávid, az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad igazgatója is részt vett a keddi útátadó ünnepségen, őt kérdeztük arról, hogy a világbajnokság előtti utolsó napon hogy állnak a helyszínnel.

Cseri Dávid szerint vasárnapra teltház várható a világbajnokságon
Forrás:   Tóth Balázs / Heves Megyei Hírlap

- Szerdán kezdődik majd a világbajnokság, de nektek már előtte volt sok dolgotok. Hogy teltek az utolsó napok?

- Hál' Istennek időben elvégeztünk minden felújítást a világbajnoksággal kapcsolatban, illetve minden újítást, megújultak a méretgazdasági épületei a világbajnokságra, az előírt követelményeket is teljesítettük, úgyhogy az elmúlt napok azok már csak a takarításról, festésekről, illetve sajnos a száraz idő miatt az öntözésről szóltak. Hétfőn megérkeztek az első versenyzők, most, kedden jött szembe pont az utolsó. Hál' Istennek mindenki meg van elégedve, és várja mindenki a világbajnokságot, holnap kezdünk a megnyitóval egy lovas show keretein belül, és csütörtöktől a díjhajtásnak az első fele, pénteken a második felével folytatódik a világbajnokság első versenyszáma.

- Több mint 200 ló érkezik. Hogy lehet őket elhelyezni, gondoskodni róluk?

- A beruházásnak egy része, amely a világbajnokságra irányult, az éppen a lovak elhelyezését célozta meg. Fa szerkezetű boxok épültek, 120 darab, a többit mobilboxokkal oldottuk meg, úgyhogy kényelmesen minden kamion, illetve ló elfér. Ami a legfontosabb állatjóléti szempontból, hogy itt a tartós 30 fok feletti hőmérsékletet is kényelmesen át tudják vészelni.

- A jegyeladásokkal hogy álltok? A díjhajtás hétköznap is van, meg annyira a laikusoknak nem is sokatmondó.

- Igen, de meglepő módon, épp amikor indultam, akkor néztem meg a pénteki jegyeladások állását, és már több mint fél ház elkelt, ami közel 4000 főt jelent. Úgy gondolom, ez nagyon biztató előjel a hétvégére nézve, mert még a leghíresebb aacheni világversenyen is alig pár ezren tekintik meg a díjhajtás versenyszámát. Úgyhogy vasárnapra szinte biztos, hogy teltház várható. Egy másik nagy kérdőjel a maratonhajtás szombaton, ha jó idő lesz, akkor több tízezres nézőszám is reális lehet.

- Erre a nézőszámra hogyan tudtok felkészülni, akár a mentőkre, egészségügye gondolunk, nyilván sok árnyék nincs is a maratonpályán.

- A meleg átlaghőmérséklet miatt vízvételi pontokat helyeztünk ki. A parkolóhelyeket is bővítettük, illetve magát az eljutást is sokkal következetesebben kitábláztuk fizikálisan is, illetve az online ismertetők során is, mint az elmúlt években. A rendőrség és a honvédség is sokkal nagyobb, közel száz fős létszámmal lesz majd jelen, hogy ne legyen semmiféle fennakadás.

- Jönnek a megnyitóra 40 évvel ezelőtti csapat tagjai is, hogy várják ők az egészet?

- Úgy gondolom, hogy ezek is történelmi pillanatok lesznek, és hát nagyon szerencsések vagyunk, hogy Bálint Mihály kivételével az akkori magyar csapat tagjai mindannyian jó egészségnek örvendenek, sőt fogatot is hajtanak a mai napig. Juhász László személyében, aki a győztes volt az 1984-es világbajnokságon, még egy előfutó is lesz, ami azt jelenti, hogy igaz versenyen kívül, de minden versenyszámot teljesíteni fog.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában