25-2506

2024.09.03. 17:15

A világbajnokság előtt átadták a szilvásváradi utat

Kis csúszással, de elkészült az Eger és Szilvásvárad közötti út. Nem csak a világbajnokságra érkezők járnak jól, de a környéken élők és az évi nyolcszázezer turista is.

Tóth Balázs

Az elmúlt hónapokban úton folyó munkák nehezítették a közlekedést Eger és Szilvásvárad között. A szerdán kezdődő négyesfogathajtó világbajnokságra ugyanis felújították a 25-ös utat Eger és az Egercsehi elágazás között, valamint a 2506-os utat az egykori tardosi fogadó és Szilvásvárad között. Az utat kedden délután ünnepélyesen is átadták.

Ünnepélyes szalagvágással adták át a felújított utat a világbajnokság előtt
Ünnepélyes szalagvágással adták át a felújított utat a világbajnokság előtt 
Forrás:  Gál Gábor / Heves Megyei Hírlap

Szaniszló László, Szilvásvárad polgármestere örömét fejezte ki a felújítás miatt, mint mondta, a 22 kilométernyi útszakasz hárommilliárd forintból újult meg. Szerinte az elején voltak szkeptikusok, de végül mégis megvalósult az álmuk, kis határidő túllépéssel, de elkészült az út. Felhívta a figyelmet arra is, hogy most világbajnokság, egy hónap múlva pedig Nemzeti Vágta lesz Szilvásváradon.

Ágh Péter szerint az útfelújítás az itt élők és a turisták miatt is fontos volt
Ágh Péter szerint az útfelújítás az itt élők és a turisták miatt is fontos volt
Forrás:  Gál Gábor / Heves Megyei Hírlap

Ágh Péter, az Építési és Közlekedési Minisztérium állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára szerint az út felújítása nemcsak a világbajnokság miatt volt fontos, hanem az itt élők és a turisták miatt is. Közel öt hónapig dolgoztak az úton, hogy azon ne legyen korlátozás az ide érkező vendégeknek. Köszönte az országgyűlési képviselőknek az egyeztetéseket és lobbitevékenységet.

Dr. Pajtók Gábor, Eger és környéke országgyűlési képviselője azt fejtette ki, jó úton jó járni. Az emberek közérzetét a fizetésükön és az árakon kívül leginkább a közlekedési lehetőségek befolyásolják. Eger és Szilvásvárad között évente több százezren járnak, kirándulók és az ott élők, az útfelújítással a vidék is fejlődött. Köszönetet mondott azért is, mert a felújítás állami támogatásból, az adófizetők pénzéből valósult meg. Reméli, hogy az egri térség más útjait is belátható időn belül felújítják.

Horváth László, Bélapátfalva téréségnek országgyűlési képviselője köszönte a felújítást a környező településeken élők nevében is. Elmondta, évente 800 ezer turista látogat Szilvásváradra, ők is biztonságosabban közlekedhetnek. Köszönte a kivitelezőnek, hogy a szűkös határidő ellenére elkészült, és legjobb tudását tette bele a munkába. Az út méltó lett a most kezdődő versenyhez. Hozzátette, akiket megkérdezett, nem emlékeztek arra, hogy 40 éve ekkora útfelújítás lett volna a világbajnokságra, az egész szakasz megújítása talán még sosem történt meg.

Mikesz Csaba, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint a társaság idei legnagyobb projektje volt ez a felújítás, amelyhez a kivitelező He-Do 23 ezer tonna aszfaltot használt föl. A 3 milliárd forintból az út 22 kilométerén lecserélték a kopóréteget, tartós útburkolati jeleket festettek föl, amelyek esős időben is jobban látszanak, valamint három vasúti híd aluljárójának űrméretét növelték meg, hogy ne legyen magassági korlátozás, és a kamionoknak ne kelljen 16 kilométert kerülniük. Innovatív technológiai megoldásokat is alkalmaztak, az aszfaltkeverékhez nagy szakítószilárdságú szintetikus Forta-Fi szálkeveréket használt a kivitelező. Ez az aszfaltkeverékek megerősítésére szolgál, növeli a burkolat élettartalmát, merevségét és fáradási idejét, kevésbé nyomvályúsodik az út. A tervezést és a műszaki ellenőri tevékenységet a közútkezelő megyei igazgatósága végezte, a kivitelezés négy és fél hónapot vett igénybe, rengeteg kellemetlenséggel járt, de reméli, megérte.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!