Négyesfogat

2024.09.01. 15:25

A negyven éve rendezett világbajnokság sok fejlesztést hozott Szilvásváradnak

Nem nagyon lehet összehasonlítani a negyven évvel ezelőtti és a mostani négyesfogathajtó világbajnokságot. Akkor még a vasfüggöny mögé nézett be a nyugati világ és az eseményre fejlesztették a községet. Most már kevesebb fejlesztésre volt szükség és a rendezvény sem számít kirívó attrakciónak.

Tóth Balázs

Negyven évvel ezelőtt elődlapunk, a Heves Megyei Népújság is beszámolt a szilvásváradi négyesfogathajtó világbajnokság előkészületeiről. Az eseményre akkor is útépítéssel készültek, ahogyan arról beszámolt a lap augusztus elején, Tardos és Mónosbél között útépítők dolgoztak, Bélapátfalva szélén benzinkút, Szilvásvárad bejáratánál állomás épült. Nagyvisnyón portákat, vendégházakat tettek rendbe.

Fülöp herceg a szilvásváradi világbajnokságon
Fotó: Szántó György/Heves Megyei Hírlap / Forrás: Fotó: Szántó György/Népújság

Kovács Mihálynénak, a helyi tanács végrehajtó bizottsága titkára a lapnak beszámolt a járdák, átereszek, hidak felújításáról, a portalanított utakról, kibővült víz- és csatornahálózatról. Az üdülőtelep elején egészségház épült, fedett buszvárókat létesítettek, két nagy aszfaltozott autóparkolót készítettek. Telefonhálózat is lett, öt nyilvános fülkével. A falu szépítésében a lakosok is tevékenyen részt vettek. Úgy értékelte, egy év alatt 20-30 évnyit fejlődtek, a beruházások értéke elérte a százmillió forintot (ez 2023-ban 4,123 milliárd forintot ért volna).

Szó esett a stadionról is, amelyet teljesen felújítottak és átépítettek, tizenötezer ember befogadására volt képes az ideiglenes lelátókkal. Gyepesítettek, vizes árkot, akadályokat létesítettek, renoválták a büféket, a kerítést. Bírói torony épült, s akkor kapott új épületet a kisvasút.

1984-ben kezdte meg működését a kemping sátorhelyekkel, faházakkal, társalgóval, vizes blokkal, teakonyhával. Megszaporodtak a magánszálláshelyek, panziók, kereskedelmi és vendéglátó egységek. Az erdőgazdaság újjávarázsolta a lipicai múzeumot és új erdei bemutató házat nyitott. Adományokból, állami támogatásból újult meg a református kerektemplom is, amelyben hangversenyeket is tartottak a világbajnokság kulturális programjai közt.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában