Támogatás

13 órája

Ezek a civil szervezetek kaptak a legtöbbet az adó 1 százalékokból

Ebben az évben a tavalyinál többen ajánlották föl adójuk egy százalékát Heves megyei egyesületeknek, alapítványoknak. A legnépszerűbb civil szervezetek között állatvédők, iskolai támogatások és gyógyítást segítő szervezetek voltak.

Tóth Balázs

Közzétette a Nemzeti adó- és Vámhivatal az idei személyi jövedelemadó egy százalékos felajánlásainak táblázatait. Ebben az évben folytatódott a tavalyi trend, azaz többen és nagyobb összeget ajánlottak föl személyi jövedelemadójuk egy százalékából Heves vármegyei civil szervezeteknek. Úgy tűnik, a felajánlók számában erre az évre fordult a trend, hiszen míg tavaly 32,2 ezren támogattak ilyen formában Heves megyei civileket, idén 33,5 ezren döntöttek így. A felajánlott összeg 263,5 millió forintról 318,5 millió forintra ugrott, s összesen 986 szervezet kapott kisebb-nagyobb pénzeket, a támogatottak köre öttel szűkült.

Ezek a civil szervezetek kapták a legtöbb pénzt

A lista élén az évek óta budapesti székhelyen bejegyzett Füzesabonyi Állatvédő Alapítvány végzett, ezúttal a tavalyinál tízmillió forinttal nagyobb összeggel, 27,5 millió forinttal. Az alapítványt támogatók száma is nyolcszázzal gyarapodott, az idei tavaszi bevallási időszakban több mint két és fél ezren rendelkeztek javukra. A második helyre ebben az esztendőben a Neumann Iskola Alapítvány futott be, meg két és félszerezve tavalyi támogatásukat, amely idén meghaladta a 15 millió forintot, mindezt pedig 1350 adózótól kapták, ami a harmadik legtöbb volt. Az összegben bronzérmes lett az Állatokat Védjük Együtt, amely 13,9 millió forintot kaphat (2023-ban 12,6 millió forintot utalt nekik a NAV), támogatóik száma kevesebb mint százzal csökkent, de épp meghaladta az ezerhatszázat. A negyedik helyre katapultált előre a Gigászok Sportegyesület, a hatvani jégkorongozóknak majdnem 8,4 millió forintot dobtak össze az adófizetők, s ez az összeg mindössze 157 embertől érkezett, amivel az élmezőnyből lefelé lógnak ki. A megyében még egy nyolcmillió feletti kezdeményezett van, a Papamaci Árvái, az állatvédőknek ezúttal 8,2 millió forint jött össze, ami kétmillió forinttal több az előző évinél.

A folytatásban ott találjuk a NégyeS-O-S Alapítvány, az Új Nap Egyesület, a Bugát Pál Kórház Alapítvány, valamint a Gyöngyösi Állatkertért Alapítvány és a Kutyaszív Állatmentő Alapítvány a top tízben, 3,8-4,7 millió forint közötti személyi jövedelemadós adományokkal, míg tavaly ugyanezekhez a helyezésekhez 1-1 millió forinttal kevesebb összeg kellett. Tizenegyedik lett a tenki kisfiú gyógyításáért létrehozott Lázár Levente – Legyőzünk Duchenne Alapítvány, amely 3,6 millió forintot kap az egy százalékokból. Összesen harminckilenc Heves vármegyei egyesület, alapítvány kapott legalább egymillió forintot az egy százalékokból.

Ami a felajánlók számát illeti, abban a füzesabonyi állatvédők mögött az ÁVE végzett a második helyen 1601-gyel, a harmadikon pedig a Neumann 1350-nel. A Papamaci Árvái részére 886-an rendelkeztek, az Új Napot pedig 529-en jelölték meg kedvezményezettként. A rangsorban a Kékes Kutató-Mentő Alapítvány, a Lázár Levente Alapítvány, a Kutyaszív Alapítvány, a Gyöngyösi Állatkertért Alapítvány és a Kiss-Nagy Zsomborért Alapítvány következik, 403-445 rendelkezővel. Negyvenhat Heves megyei civil szervezet volt 2024-ben, amelyek SZJA-s támogatói köre elérte a százat.

Sok kicsi sokra megy, de tehetősebb adózó is támogatott

Az egy rendelkezőre jutó felajánlások átlagában a Gigászok SE végzett az első helyen 53,3 ezer forinttal, míg a második helyre a mátraderecskei Lépéselőny Egyesület futott be 51 ezer forinttal (a szervezet három adózótól 153 ezer forintot kapott). A harmadik helyezett Felsőtárkány Tegnap, Ma, Holnap Alapítvány 39,3 ezer forintos átlagot ért el, igaz, ezt egy adózó adta a szervezetnek. A Top tízbe legalább harmincezres átlaggal lehetett bekerülni, ez az Őszikék Közalapítványnak (37,3 ezres átlag, egy felajánló), a bene-egylet Mátrafürednek (33,2 ezer forint, nyolc adózó), a lőrinci Szebb Életünkért Alapítványnak (32,7 ezresátlag, 13 felajánló), a Heves Megye Sérült Ellátásáért Alapítvány(32,5 ezer forint, 22 rendelkező), a Magyar Jogász Egylet Heves Megyei Szervezete (31,1 ezer, 1 adózó), a gyöngyössolymosi Ride 3231 Sportegyesületnek (31 ezer forint, három adózó), valamint a Dsida Jenő Baráti Kör (30 ezer, két felajánló).

A lista másik végén átlagban 414 forinttal az egri Part Egyesület volt, amely három adózótól kapott felajánlást, s nem érte el az ezer forintos átlagot az Egyenlőbb Holnapért Alapítvány sem, amely két adózótól 1800 forint támogatást kaphat. A sok kis összeggel támogatott szervezetek listájára fölkerülhet a tarnaörsi Európai és Nemzetközi Nonprofit Szervezet, amely 43 személytől több mint 86 ezer forintot kapott az idei felajánlási időszakban. De a felajánlók számában top tízes Kékes Kutató-Mentő Alapítvány is főleg kisebb keresetűektől kapott pénzt, hiszen 445 támogatótól átlagban 3742 forinthoz jutott, ebből jött össze 1,665 millió forintjuk.

Országosan ők voltak a legnépszerűbbek

Idén országosan 1,768 millió magánszemély ajánlotta föl adója egy részét civil szervezeteknek, s idén ezzel 17,292 milliárd forinthoz juttatták őket ezzel a kedvezményezett 29 ezer 933 szervezetet. A kedvezményezettek száma is gyarapodott, az összeg is jelentősen, kétmilliárd forinttal növekedett, egyedül a rendelkező adózóké csökkent, ötvenezerrel.

A lista első helyein nagyobb átrendeződés történt, az Országos Mentőszolgálat Alapítványt a tavalyi harmadik Partizán Rendszerkritikus Tartalomelőállításért Alapítvány váltotta az élen, a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány maradt a második. A Partizán a korábbi támogatottságát megduplázva 416,4 millió forintot kapott 37 ezer felajánlótól, a Heim Pál pedig 331,7 millió forintot kapott 32,4 ezer embertől, míg az Országos Mentőszolgálat Alapítvány támogatása ugyan néhány millió forinttal 328 millióra csökkent, de így is34,4 ezren választották őket. A legnagyobb összeget kapó tíz egyesület, alapítvány közé került a Bátor Tábor Alapítvány (210 millió forint), a korábban botrányokban szereplő Daganatos.hu Alapítvány (197 millió), a Bethesda Kórház Alapítvány (196 millió), a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Közhasznú Alapítvány (157,7 millió), a Magyar Gyermekmentő Alapítvány (121 millió), a Kutya-segélyszolgálat Alapítvány (113,4 millió), valamint a Madárkórház Alapítvány (113 millió). A százmilliós összeghatár fölött szerepelt a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány, az Oltalom Karitatív Egyesület, a Noé Állatotthon Alapítvány, az Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítvány, a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány, valamint a Peter Cerny Alapítvány is.

Az egyházak támogatása is emelkedett

Az egyházak, vallási szervezetek összesen 16 milliárd forintot kaptak 1,745 millió embertő, ehhez jött még a Nemzeti Tehetség Program két és fél milliárd forintja, amelyet 272 ezer adózó adott össze. A Magyar Katolikus Egyház az előző évi hatmilliárd helyett ezúttal hétmilliárd forintnyi egy százalékot kapott, mögöttük a Magyarországi Református Egyház végzett majdnem hárommilliárd forinttal. A lista harmadik helyezettje a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség lett több mint egymilliárd forinttal, s 906, illetve 904 millió forinthoz jut a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége, valamint a Magyarországi Evangélikus Egyház is. Őket a baptisták (545 millió), illetve két buddhista egyházi szervezet követi, összesen több mint 650 millió forinttal. A kilencedik a Hit Gyülekezete, tizedik a MAZSIHISZ lett 196, illetve 163 millió forinttal.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában