Közélet

2017.03.20. 16:01

Ünnepelt a „lila” iskola

Dr. Sipos Mihály 30 éve áll a Neumann János Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium élén.

Szomszéd Eszter

Hosszas előkészület előzte meg az idei Neumann Napokat – a nagy hagyományokkal rendelkező programsorozat ezúttal kiegészült egy gálaműsorral is. Csütörtökön egész nap, tanulmányaikat kiegészítő előadásokat hallgathattak a diákok, míg pénteken zsúfolásig megtelt az iskola vendégekkel. A nap a JaJa zenekar verskoncertjével és a Szabad Ötletek Színházának előadásával kezdődött, majd a gála következett, ahová a jelenlegi tanulókon túl meghívást kaptak a Neumann János Gimnázium egykori diákjai, külföldi partneriskoláik képviselői, és számos olyan vendég, akiknek nagy szerepük volt abban, hogy a Neumann ilyen kiemelkedő helyet foglalhat el hazánk oktatási intézményei között.



Dr. Sipos Mihály igazgató – aki a kezdetektől vezeti az iskolát – köszöntőjében úgy fogalmazott, a Neumannban két dolog van, ami állandó: a lila szín és a változás. Felidézte, milyen harcokat kellett vívniuk 1987-ben, hogy saját oktatási programmal kezdhessék meg ezen falak között a tanítást, illetve azt az időszakot, mikor úgy döntöttek: önkormányzati fenntartásból alapítványi kézbe kerüljön az intézmény, amelynek jelenleg több mint ezer tanulója és több mint 100 tanára van.
– Ha nem ismerjük a múltat, anélkül nem értjük a jelent. Ha pedig nem értjük a jelent, anélkül nem lehet bátran tervezni a jövőt. Ezért is döntöttünk úgy, hogy méltóképpen megemlékezünk iskolánk elmúlt 30 évéről – mondta dr. Sipos Mihály, majd hozzátette: mindig a tervek és a célok vitték előre az iskolát, ami eleinte egri Közgazdasági Szakközépiskola és Gimnázium néven működött, majd a 2. évben felvették Neumann János nevét, akinek eredményei, gondolatai példaértékűek számukra. Ezt jelzi az is, hogy az aula falán a mai napig olvasható a matematikustól származó három legfontosabb erény, ami az iskola szellemiségét is jól tükrözi: rugalmasság, tolerancia, intelligencia.
 

 
A Neumannban a hajdani 4 évfolyamos képzés kiegészült 5–6. évfolyamos képzéssel, az Arany János Programmal, a két tanítási nyelvű oktatással. Mára már 12-től 20 éves korosztályig foglalkoznak a fiatalokkal. Dr. Sipos Mihály kiemelte: sikereik nagyrészt a szakképzéshez köthetők, de diákjaik több mint 90 százaléka felvételt nyer Magyarország legnevesebb felsőoktatási intézményeibe. Köszöntőjét azzal zárta: a siker nem lehet cél, a siker csupán a cél elérését kísérő jelenség. Az igazi boldogság a tanár, a diák és a szülő számára pedig a cél eléréséig vezető út.
 

Elismerés az igazgatónak

– A Neumann fogalommá vált, s ez azoknak a kitűnő tanároknak köszönhető, akik valódi hivatástudattal végzik feladatukat –fogalmazott így köszöntőjében Habis László egri polgármester, aki kiemelte: a Neumann erőssége a felzárkóztatás és a tehetséggondozás. A városvezető nem érkezett üres kézzel a pénteki ünnepségre: egyrészt önkormányzati emléklapot adott át dr. Sipos Mihálynak több évtizedes munkájáért, másrészt átnyújtotta Balog Zoltán, az emberi erőforrások miniszterének elismerő oklevelét is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!