Közélet

2011.02.01. 04:13

Vitatott javaslat: vásárolhatunk-e vasárnap?

Továbbra is dúl a vita az üzletek vasárnapi nyitva tartásáról. A KDNP szeretné, ha mindenkinek lehetne egy napja, amit együtt tölthet a családjával.

Szilvás Krisztina


Benyújtotta azt a módosító indítványát a KDNP, ami szigorú keretek közé szorítaná a vasárnapi munkavégzést. A felvetés megosztja a közvéleményt. Az egyik, a megyénkben is több bevásárlóközpontot működtető áruházláncnál úgy vélik, a vasárnapi nyitva tartás a magyar lakosság által kedvelt lehetőség. Ennek korlátozása a kereskedelmi-vállalkozói szektor működését befolyásolná, de egyéb negatív gazdasági, társadalmi hatásokkal is járna.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Van, aki a munkahelyet védené, van, aki a családokat. Két érdek ütközik a vasárnapi nyitva tartás körüli vitában. Képünk illusztráció. Fotó: Ötvös Imre
[/caption]


– A magyar lakosság szereti azt a szabadságot és kényelmet, amelyet számukra a vasárnapi nyitva tartás lehetővé tesz. Különösen, akiknek hétköznapi munkaterheltségük miatt nincs elég szabadidejük, vagy kisgyermekük felügyeletét csak hét végén tudják megoldani. A korlátozással a vásárlók döntési szabadságát vennék el – tájékoztat Szabó Anita, a Tesco-Global Áruházak Zrt. külső kommunikációs szakértője. – Az alkalmazottak számára nemcsak az ebből fakadó, cégenként 10–15 százalékot is elérő létszámleépítés jelent veszélyt, de attól a hétvégi kiemelt pótlékoktól is elesnének, ami akár plusz 85 százalék is lehet, és ami miatt sokan szívesen vállalják a hétvégi munkát.


Az áruházlánc vezetősége úgy véli, egy ilyen döntésnek jelentős negatív hatása lenne az egész magyar gazdaság teljesítményére, például a kereskedelmi ágazat a kisebb bevétel miatt kevesebb adót fizetne a költségvetésnek, s nőne a munkanélküliség, emiatt kevesebb SZJA-t, TB-t fizetnének be a munkavállalók, a vállalatok. Kevesebb lenne az ÁFA-bevétel is.


Más kereskedők más véleményen vannak.
– Mi ruházati termékekkel foglalkozunk, nem tartunk nyitva vasárnap, de az sem lendítene a forgalmunkon, ha kinyitnánk – mondja egy egri butik vezetője. – Az emberek megszokták, hogy hét végén legfeljebb élelmiszert vesznek. Én magánemberként sem járok vasárnap üzletekbe.

Fontos a családok egységének védelme

A törvényjavaslatot megfogalmazó Kereszténydemokrata Néppárt képviselője azt mondja, ők elsősorban a családok érdekeit tartják szem előtt. – Lehet, hogy ez számunkra új dolog, de aki Európát járja, láthatja, ott nem újdonság, hogy vasárnap zárva tartanak az üzletek – magyarázza az egri dr. Lukács Tamás, a KDNP frakcióvezető-helyettese, az Emberjogi Bizottság elnöke. – Ha munkaerő-piaci kérdésként kezeljük a dolgot, felvetődhetnek ellenvélemények, de a családok egységének védelmét, az emberi méltóságot nézve kell, hogy mindenkinek lehessen olyan napja, amit a családjával együtt tölthet.


A kisgyermekes családanya, Katalin véleménye szerint régen is megvoltunk vasárnap nyitva tartó boltok nélkül, de most úgy el vagyunk kényeztetve, hogy már azt vesszük természetesnek, hogy ilyenkor is betérhetünk az üzletekbe.
– Nemrég jártunk Ausztriában, és szerettünk volna apró ajándékot hozni, de ott vasárnap semmi sincs nyitva. A benzinkútnál vettünk csokit – meséli. – Megértem azok panaszát, akiknek ahelyett, hogy a családjukkal lennének vasárnap, egy üzlet kasszájában kell ülniük. Persze azokra is gondolni kell, akik bérelik az üzlethelyiséget, és egyetlen nap kiesés is gondot okoz nekik. Lehetővé kellene tenni, hogy mindenki maga dönthesse el, nyitva tart-e hét végén.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!