főpolgármester-választás

2024.06.14. 08:40

Véget ért a számlálás, összesítik a szavazatokat

Az összes fővárosi szavazóköri urnát felbontják és átvizsgálják, újraszámlálják a vasárnapi főpolgármester-választás érvénytelen szavazatait. Hivatalos eredmény 17 óra után várható.

MW

A főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak sajtónyilvános újraszámlálása a Nemzeti Választási Irodában 2024. június 14-én

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

13.36
A számlálás véget ért, jelenleg az érvényes szavazatok összesítése zajlik. Friss információk az eredménnyel kapcsolatban 17 óra után várhatók.

13.20
A Magyar Nemzet munkatársa arról tudósított, hogy már a XXI., XXII., és a XXIII. kerület szavazatainak számlálása folyik. 

13.08
Az egyik választókerületben az érvényeseket és az érvényteleneket egybecsomagolták, azokat majd az NVB fogja külön válogatni. Hozzákezdtek a XX. kerület szavazólapjainak az ellenőrzéséhez a számlálók. 

12.47
A számlálók a munkát a szünet után újrakezdték, a XVIII. és a XIX. kerület érvényes szavazatait ellenőrzik. 

12.20
Negyed órás szünetet tartanak a szavazatszámlálók. Az első kerülettől a nyolcadikig 141 érvényes szavazatot találtak, a kilencedik kerülettől a tizennegyedikig nagyságrendileg pedig 100-140 között van az érvényesek száma. A bizottság dönt majd a végleges eredményről, mely várhatóan 17 óra után lesz nyilvános. 

12.09
Alig találtak érvénytelen szavazatokat a XIV. és a XV. kerületben, jelenleg a XVI. kerület szavazatainak számlálása zajlik. Hivatalos eredményre 17. óra után kell számítani. 

Újraszámolják a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatait
Fotó: Balogh Zoltán / Forrás: MTI

11.47
A XIII. és a XIV. kerület szavazatainak újraszámlálása zajlik, illetve belekezdtek a számlálók a XV. kerület szavazatainak a vizsgálatába is. 

11.29
A bizottság tagjai elkezdték a XII. kerület szavazólapjainak vizsgálatát. 

11.00
A számlálók a X. kerületben is találtak érvényes szavazatokat, ezek után elkezdődött a XI. kerület érvénytelen szavazatainak újraszámlálása.

10.58
Nem megerősített információk szerint a számlálók eddig 10 kerületből 75 érvényes szavazatot találtak.

10.51
A IX. és X. kerülettel folytatják a munkát a szavazatszámlálók, a IX. kerületben is találtak már érvényes szavazatot.

10.45
A Magyar Nemzet helyszíni tudósítójának beszámolója alapján a VIII. kerületből is érkeztek érvényes szavazatok.

Egyelőre semmilyen körülmény nem zavarta meg a számlálást.

10.35
Jelenleg a VII. és VIII. kerület szavazatainak újraszámlálása zajlik, a VII. kerületben volt pár érvényesnek számító szavazat, de a VIII. egyelőre nem találtak érvényes szavazatokat.

10.12
A bizottság hozzákezdett a IV. kerület szavazatainak újraszámlálásához, itt is találtak már érvényes szavazatot. 

09.51
A választási bizottság munkatársai elkezdték a III. kerület szavazatainak újraszámlálását, ahol eddig hat darab érvényes szavazatot találtak. Ezek még nem hivatalos számok, a bizottság a végén ad hivatalos közlést a pontos érvényes szavazatok adatairól. 

09.45
A Magyar Nemzet helyszíni tudósítója jelentette, a II. kerületben már találtak érvényes szavazatot.  

09.37
Az I. kerületben a választási bizottság munkatársai nem találtak olyan szavazatot, amelyek mégis érvényesek lennének. 

09.25
Kilenc óra huszonöt perckor kezdődött a szavazatok újraszámlálása, miután kihozták a borítékokat a választási bizottság munkatársai, és ellenőrizték a kötegelést és a csomagolást. 

09.00
Megérkeztek az újraszámlálást felügyelő delegáltak, és a számlálást levezető bizottság is. A számlálást 24 ember végzi, ismertették az újraszámlálás folyamatát.

Az NVI munkatársai számolják a szavazatokat. Kiderült, a tegnapi hír hamis hír volt, miszerint egy kerületben már újraszámolták a szavazatokat.

A bizottsági tagok először bevitték az érvénytelen szavazatokat a terembe, és megkezdték a megfelelő lezárásuk ellenőrzését.

A főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálása
Fotó: Balogh Zoltán / Forrás: MTI

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteken kilenc órakor kezdte meg a főpolgármester-választás érvénytelen szavazólapjainak újraszámolását a sajtó és a választásokon jelenlévő nemzetközi megfigyelők jelenléte mellett, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) közreműködésével – számol be róla a Magyar Nemzet.

Mint ismert, az NVB csütörtökön Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt jogorvoslati kérelmével kapcsolatban elrendelte az összes fővárosi szavazóköri urna felbontását és a vasárnapi főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak átvizsgálását, újraszámlálását. A bizottság döntésében arra hivatkozott: a bizonyítékok alapján alappal merülhet fel, hogy nagy számban vannak olyan érvénytelennek nyilvánított szavazatok, amelyeket a választási eljárásról szóló törvény rendelkezése szerint érvényesnek kell tekinteni. Az NVB szerint a választás eredményének megnyugtató megállapítása érdekében indokolt az újraszámlálás.

A Magyar Nemzet információi szerint számos esetben megtörtént, hogy a Fidesz–KDNP egykori főpolgármester-jelöltje, Szentkirályi Alexandra mellé húzták be a voksukat a választók úgy, hogy a neve már át volt húzva. De olyan esetről is van információ, hogy egyes szavazókörzetekben úgy adták ki a szavazólapot, hogy a kormánypártok egykori jelöltje nem volt áthúzva, ami már jogsértésnek minősül, vagy csak nagyon halványan, ami szintúgy megkérdőjelezi az eljárás tisztaságát.

A teljes cikk és a Magyar Nemzet élő tudósítása IDE kattintva érhető el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában