Új frakció

2024.06.30. 20:10

Elemző: számos olyan jobboldali párt van még Európában, amelyek illeszkednek ebbe a képbe

A Mandiner a ma délelőtt Bécsben Orbán Viktor, Herbert Kickl és Andrej Babiš által bejelentett patrióta manifesztumról kérdezte Szikra Leventét, az Alapjogokért Központ vezető elemzőjét.

MW

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (k) beszél, mellette Andrej Babis korábbi cseh kormányfő, az Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) párt elnöke (b) és Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke (j) sajtótájékoztatón Bécsben 2024. június 30-án

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Mi a bejelentés lényege, mit takar a patrióta manifesztum? 

A június 9-i európai parlamenti választáson összeurópai szinten egyértelműen a jobboldali, nemzeti erőket jutalmazták a választópolgárok, míg a liberális és zöld frakciók gyengültek. Az Európai Néppárt, amely magát jobbközép erőként határozza meg, ennek ellenére ismét elárulta a jobboldali választókat, és a balliberális erőkkel épít szövetséget. A Fidesz-KDNP és más, jobboldali európai erők megelégelték, hogy Brüsszelben nem figyelnek oda a választók akaratára, és ennek tudható be ez az új kezdeményezés.

A patrióta manifesztum összefoglalja azokat a közös pontokat, amelyekben a szövetségre lépett erők egyetértenek. Ide tartozik a migráció elutasítása, Brüsszel túlhatalmának megtörése, vagy éppen a versenyképes európai gazdaság felépítése.

Miért pont most született ez meg? 

Ha megnézzük az elmúlt hetek-hónapok európai politikai eseményeit, akkor több ponton is nagy változásokat látunk. A legtöbb eddigi pártcsaládban vannak-voltak kilépések, így tett például a liberálisoknál az Andrej Babiš vezette ANO, az Európai Néppártnál a KDNP vagy éppen a szocialistáknál Robert Fico pártja, a Smer.

Átalakulóban van tehát az európai politikai térkép, miközben a választások után új irányt kellene szabni az európai politikai döntéseknek is, de ez utóbbira nem látszik szándék a mostani uniós vezetők részéről.

Ki ennek a kezdeményezője?

A Fidesz-KDNP, az Osztrák Szabadságpárt és a cseh ANO mozgalom alapították ezt az új erőt. Ezek olyan patrióta pártok, amelyek már hosszabb ideje meghatározóak saját hazájuk belpolitikájában, és mindegyikük rendelkezik kormányzati tapasztalattal is. Az is közös bennük, hogy június 9-én első helyen végeztek hazájukban az EP-választáson, azaz széles társadalmi bázissal rendelkeznek.

Emellett pedig hiteles jobboldali erők, akik már bizonyították rátermettségüket.

Kik csatlakozhatnak hozzájuk? 

Úgy vélem, sok olyan jobboldali párt van még Európában, amelyek illeszkednek ebbe a képbe. A mai bejelentésen ennél többet nem tudtunk meg, de elhangzott:

cél, hogy az európai jobboldal legnagyobb pártszövetsége alakuljon meg.

Arra számítok, hogy meghívót kapnak majd azok a politikai erők, amelyek egyetértenek a Patrióta manifesztumban megfogalmazott célokkal.

Mi lehet a hosszútávú cél? 

Ambiciózus célt jelölt meg a három politikus: meg akarják változtatni az európai politikát. Azt hiszem, ez rá is fér az unióra, hiszen az elmúlt években kudarcok határozták meg és korrupciós ügyek rázták meg a brüsszeli intézményrendszert. Számtalan megoldatlan ügy van a döntéshozók előtt, a migrációtól a háborún át az európai gazdaság versenyképességi problémáiig bezárólag.

Az új csoport arra is hasznos lehet, hogy segítse a most kezdődő magyar elnökség munkáját az unióban.

Az eredeti cikket ITT olvashatja el. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában