Bajban Karácsonyék?

2024.08.30. 15:06

Lánchíd-botrány: kiengedték a börtönből az ügy kulcsfiguráját

A Városházáig érő bűnügy miatt Vig Mór tavaly november óta volt letartóztatásban – írja cikkében a Magyar Nemzet.

MW

Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond a felújított Lánchíd átadásán a híd budai hídfőjénél 2023. augusztus 4-én

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

A letartóztatásból bűnügyi felügyeletbe került Vig Mór, a fővárosi számlagyárügy központi figurája – tudta meg a Magyar Nemzet a Fővárosi Törvényszéktől. Ismert, a férfihez kapcsolható botrány a túlárazott Lánchíd-felújításhoz vezethető vissza. A szövevényes ügy szálai 2019 őszéig érnek, amikor a balliberális koalíció Karácsony Gergely főpolármesterré választásával átvette a hatalmat Budapesten.

Karácsonyék a váltás után megfúrták a Tarlós Istvánék által a Lánchíd felújítására kedvező feltételekkel kötött tendert és új közbeszerzési eljárást írtak ki.

A pályázaton az előző városvezetés alatt is befutó A-Híd Zrt. lett a győztes, csakhogy furcsa módon ötmilliárd forinttal drágább ajánlattal nyertek, mint amennyiért a Tarlós-érában végezték volna el a munkát. Ide tartozik, hogy majdnem hatvanszorosára, 4,2 milliárd forintra emelték a Tarlós idején zajló tenderhez képest a vállalkozónak járó előleget, a céget terhelő kötbért viszont megfelezték.

Korrupciógyanú

A brutális drágulást már abban az időben is többen kifogásolták, de Karácsonyék érdemi magyarázatot nem adtak. Lehettek persze olyan bennfentesek, akik tudhatták a drágulás tényleges okát. Közéjük tartozik Bajnai Gordon régi bizalmasa is, aki egy Magyar Nemzet által megismert hangfelvétel-leirat szerint arról beszélt egyik ismerősének, hogy

azért került ötmilliárd forinttal többe Karácsonyék idején a Lánchíd felújítása, mert abból pénzeket osztottak vissza fontos baloldali potentátoknak.

Az ügyben a hatóság jelenleg is adócsalás, hűtlen kezelés és vesztegetés miatt nyomoz.

További részletekért kattintson.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában