Exit poll

2 órája

Az Osztrák Szabadságpárt győzött a parlamenti választáson

A jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) áll győzelemre a vasárnap Ausztriában tartott parlamenti választáson a szavazóhelyiségeket elhagyók körében készített felmérések (exit poll) tanúsága szerint. A párt főtitkára történelminek mondta az eredményt.

MW

Herbert Kickl, az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke és kormányfőjelöltje nyilatkozik a sajtó képviselőinek egy purkersdorfi szavazóhelyiségnél, miután voksolt az osztrák parlamenti választásokon 2024. szeptember 29-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Filip Singer

A szavazóhelyiségek bezárása után közzétett felmérés szerint - amelyet az ORF közszolgálati televízió megbízásából a Foresight közvélemény-kutató cég végzett el - a Herbert Kickl vezette, ellenzéki FPÖ a voksok 29,1 százalékát szerezhette meg. A második helyen Karl Nehammer kancellár konzervatív Osztrák Néppártja (ÖVP) áll a szavazatok 26,2 százalékával. Az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) a voksok 20,4 százalékát tudhatja magáénak.

Az exit poll szerint a liberális NEOS (Új Ausztria és Liberális Fórum) 8,8 százalékot, míg a Zöldek 8,6 százalékot szereztek.

Michael Schnedlitz, a bevándorlásellenes szabadságpártiak főtitkára rendkívüli elégedettséggel fogadta a párt történetének szövetségi szintű választásokon elért legjobb eredményét, illetve azt, hogy 

az FPÖ az első alkalommal végzett első helyen parlamenti választáson. 

„Az osztrákok történelmet írtak" - mondta Schnedlitz az ORF-nek nyilatkozva és köszönetet mondott a választópolgároknak, egyben pedig Kickl pártelnöknek, akit az utóbbi évek megújhodásának hajtóerejeként méltatott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában