Kiderült

2 órája

Magyarországra káros tevékenységet végez a Transparency International Magyarország Alapítvány

Magyarországra káros, az országot és a magyar állami intézményeket stigmatizáló, dezinformáción alapuló befolyásoló tevékenységet végez a Transparency International Magyarország Alapítvány (TIM) - állapította meg a Szuverenitásvédelmi Hivatal vizsgálata.

MW

Soros György befektető és filantróp

Forrás: AFP

Fotó: Fabrice COFFRIN

Az MTI-hez eljuttatott közleményükben felidézték: a hivatal 2024. június 18-án indított egyedi - átfogó jellegű - vizsgálatot a TIM tevékenységével összefüggésben.

A vizsgálat lezárásaként megállapították: 

a Transparency International Magyarország Alapítvány finanszírozásának, tevékenységének és kapcsolati hálójának áttekintése alátámasztja, hogy a vizsgált szervezet egy több mint harminc éve működő globális lobbihálózat részeként, a hálózat mögött meghúzódó nagyhatalmi érdekek mentén fejti ki politikai nyomásgyakorló tevékenységét. 

A Transparency International (TI) nevű hálózatot az Amerikai Egyesült Államok érdekeit képviselő Világbank hozta létre, hogy érvényesítse stratégiai célkitűzéseit.

A TIM külföldi állami finanszírozás bevonásával végzi tevékenységét. A szervezetet működtető nemzetközi hálózat fő finanszírozói a Világbank legnagyobb szavazati erővel rendelkező államai, valamint az Európai Bizottság,

 de ott van a jelentős támogatók között a Soros Györgyhöz köthető Nyílt Társadalom Alapítvány is.

 A szervezetet több mint 80 százalékban külföldi forrásokból működtetik - írták.

Hozzátették: a TIM mögött meghúzódó nemzetközi hálózat által tematizált „átláthatóság", „korrupcióellenesség" fogalmai nem a közélet tisztaságát, a piaci résztvevők közötti kiegyenlített versenyt szolgálják, hanem az amerikai gazdasági és politikai érdekek érvényesítésének fegyverei.

„A TIM ezen témák kisajátításával fejti ki Magyarországra káros, Magyarországot és a magyar állami intézményeket stigmatizáló, dezinformáción alapuló befolyásoló tevékenységét" 

- fogalmazott a hivatal.

Közölte: a hálózat és az annak szabályai, céljai mentén működő szervezet fő fegyvere a berlini központban készülő korrupcióérzékelési index, amelyet a TI-t finanszírozó és/vagy vele együttműködő szervezetek, illetve maga a TI is képes érdekei szerint manipulálni. Hozzátették, a korrupcióérzékelési index és annak felhasználása a dezinformáció minden formai kellékével rendelkezik, dezinformációnak tekinthető, mivel alkalmas arra, hogy valótlan állításokat igaznak tüntessen fel. Úgy fogalmaztak: 

a TI által évente közreadott korrupcióérzékelési index módszertana manipulatív, a módszertan a korrupcióérzékelési indexet alkalmassá teszi arra, hogy azzal országok nemzetközi megítélését befolyásolják.

„A TIM ennek a tudományosnak álcázott felmérésnek a kommunikációjával próbálja Magyarországot és a magyar államigazgatási szerveket rossz színben feltüntetni. A szervezet az Európai Bizottságnak készített, dezinformációt tartalmazó árnyékjelentéseivel valódi politikai, gazdasági és társadalmi károkat okoz Magyarországnak" - írták.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal kitért arra: az „árnyékjelentések" elkészítésének módszertana a magyar társadalom számára rejtve marad, miközben az erre épülő dezinformációs kampány Magyarország politikai és gazdasági érdekérvényesítő képességének korlátozására tesz kísérletet a nemzetközi térben. 

A TIM jogállamisági jelentésekhez mellékelt „árnyékjelentései" továbbá szerintük alkalmasak arra, hogy a belföldi demokratikus versenyt is befolyásolják.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a vizsgálatban a szervezet megtagadta az együttműködést, és ezt már a vizsgálat megindításáról szóló megkeresésre adott első válaszában egyértelművé tette. „Az ennek ellenére feltárt információk elemzése és összefüggések kiértékelése alapján a hivatal megállapította, hogy a szervezet működése nem átlátható" - áll a közleményben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában