Liga

3 órája

Matteo Salvini közös megmozdulásra szólította fel az olaszokat és európaiakat a határok védelmében

A határok, a biztonság, a kulturális identitás és a jövő védelmében szólított közös megmozdulásra olaszokat és európaiakat október 6-án a lombardiai Pontidába Matteo Salvini, az olasz jobboldali Liga párt vezetője a kedd este közösségi oldalán egyenesben sugárzott videóüzenetben.

MW

Matteo Salvini, olasz miniszterelnök-helyettes, infrastrukturális és közlekedési miniszter, a Liga párt vezetője beszél pártja milánói eredményváró rendezvényén az európai parlamenti választások éjszakáján, 2024. június 10-én

Forrás: MTI/EPA/ANSA

Fotó: Matteo Corner

Matteo Salvini bejelentette, hogy a Liga hagyományos gyűlése az idén kétnapos lesz.

Október 5-én a fiatalokat várják Pontidába: már több mint kétezren jelezték részvételüket egész Olaszországból. 

A 15 és 25 év közötti fiatalok számos témát vitatnak meg az oktatástól a mesterséges intelligencia felhasználásáig, a kulturális identitástól a jövő védelméig.

Október 6-án a Liga politikusai, választói, szimpatizánsai, valamint európai szövetségesei és támogatói csatlakoznak. 

Matteo Salvini név szerint Orbán Viktor miniszterelnököt említette, és Geert Wilders holland kormányfőt, a Szabadságpárt vezetőjét. 

A Liga közleménye szerint jelen lesz André Ventura, a portugál Chega párt elnöke és Marlene Svazek, a vasárnapi választásokon győztes Osztrák Szabadságpárt alelnöke. A francia Nemzeti Tömörülést vezető Marine Le Pen és Jordan Bardella, más nemzeti esemény miatt, videóüzenetet küldenek Pontidába, ahogyan a volt brazíliai államfő, Jair Bolsonaro is.

Matteo Salvini hangoztatta, hogy a Liga hagyományosan a lombardiai Pontidában rendezett találkozója az idén több lesz, mint pártgyűlés. Megmozdulás lesz annak hirdetésére, hogy a

 „határok védelme nem bűncselekmény, hanem kötelesség”.

Emlékeztetett, hogy a szicíliai Palermo ügyészsége hat év börtönt kért rá, mivel belügyminiszterként 2019-ben feltartóztatott egy spanyol civilhajót, amely Olaszország partjain akart kikötni. Salvini hangsúlyozta, hogy a bíróság a következő hetekben, talán már október vége előtt ítéletet hoz. „Ha nem ítélnek el, együtt ünneplünk. Ha elítélnek, nem adom fel, továbbra is lezárom Olaszország kapuit, mivel a határok otthonaink kapui. (...) Büszke vagyok arra, hogy megvédtem az olaszok otthonait” - jelentette ki.

Elmondta, hogy 

az utóbbi két hétvégén százezer aláírás gyűlt össze az olasz utcákon és tereken felállított pontokon, ahol olaszok, bevándorlók és ellenzéki szavazók is szolidaritásukról biztosították.

Matteo Salvini hozzátette: le kell állítani az illegális bevándorlást és azzal együtt az emberkereskedelmet, amelynek szervezetei fejenként akár négyezer eurót is elkérnek, majd a pénzt fegyver- és kábítószer-kereskedelemre fordítják.

Kijelentette: az olaszok nagyapái és apái az életüket adták azért, hogy országuk ne kerüljön külföldi kézre, most pedig az olasz városok a külföldi bűnözők, erőszakot elkövetők, gyilkosok kezében vannak. Hozzátette, hogy 

az olaszországi börtönökben húszezer az illegális bevándorló bűnözők száma.

Azt mondta, nagyon sok becsületes külföldi él, tanul, dolgozik és adót fizet Olaszországban, „akiket fivéreimnek és nővéreimnek tartok”. Ezzel egy időben megjegyezte, hogy a legálisan letelepedett bevándorlók száma sem válhat többséggé: “igent mondok a befogadásra, de egy bizonyos számhatárig”.

Hozzátette, hogy nem támogatja a bevándorlók állampolgársághoz jutásának gyorsítását vagy könnyítését. Véleménye szerint az Olaszországban felnőtt bevándorló fiataloknak - a jelenlegi gyakorlat szerint- 18 éves koruk után kell továbbra is kérelmezni az állampolgárságot.

Az Osztrák Szabadságpárt parlamenti választási győzelmével kapcsolatban Matteo Salvini azt kérdezte, hol és miként élnek azok, akik mindenhol nácikat és fasisztákat vélnek látni.

„Ez a demokrácia. Nem neonácik, ahogyan a baloldal állítja, hanem olyan emberek, akiknek számít a nemzetük biztonsága, szabadsága, kultúrája, jövője” 

- jelentette ki.

Matteo Salvini egyenes bejelentkezésének elején és végén az idei év legnagyobb kihívásaként a békét jelölte meg. Úgy vélte, hogy Donald Trump amerikai elnökké választása véget vethet a Közel-Keleten zajló „átkozott konfliktusnak” és hasonlóképpen az ukrajnai háborúnak is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában