Európai Parlament

4 órája

Forrnak az indulatok Strasbourgban, de Orbán Viktor szembeszáll a támadásokkal (videó)

Kedden a kormányfő rendkívüli sajtótájékoztatót tart. Másnap a miniszterelnöknek lehetősége nyílik Strasbourgban, az EP plenáris ülésén bemutatni a magyar soros elnökség célkitűzéseit.

MW

Orbán Viktor

Forrás: MTI

Fotó: Fischer Zoltán

Orbán Viktor szerdán Strasbourgban ismerteti a magyar uniós elnökség programját az Európai Parlament képviselői előtt, amelynek prioritásai  a következők:

  • a versenyképesség javítása
  • az európai biztonságpolitika újragondolása
  • a bővítés érdemalapú feltételteljesítés alapján történő végrehajtása
  • az illegális bevándorlás megakadályozása, az uniós kohéziós politika átdolgozása
  • a közös mezőgazdasági politika gazdaközpontú szemléletváltása
  • a demográfiai kihívásokra való reagálás.

Orbán Viktor csapata már az ülés előtti napon, kedd délutánra összehívott egy sajtótájékoztatót, amellyel megágyazhatnak a magyar álláspontok szerdai ismertetésének – írta meg a Világgazdaság. Az eseményről lapunk is részletesen beszámol.

Feszült vitára készülnek az Európai Parlamentben

Az Európai Parlamentben a program bemutatását nagy valószínűséggel feszült vita követi majd. A magyar elnökség július elsejei indulása óta kemény bírálatok érték Magyarországot, főleg az indulással egy időben végrehajtott békemisszió miatt. Már a szeptemberi plenárist megelőzően Brüsszelben elkezdődött Orbán Viktor támadása a felszólalás kapcsán.

A szerdai napon, Orbán Viktor után az Európai Bizottság részéről nagy valószínűséggel az elnök, Ursula von der Leyen fog beszédet tartani. Majd a parlamenti frakciók vezetői szólalhatnak fel három–öt perc erejéig. Ezt követően más EP-képviselők is hozzászólhatnak a vitához, ezzel lehetőséget teremtve arra is, hogy az olyan hivatásos magyargyűlölők, mint Daniel Freund zöldpárti baloldali német politikus ,vagy az Európai Néppárt legújabb üdvöskéje, Magyar Péter is szót kapjanak. Az EPP az X-en közzé is tette egy bejegyzést, amelyben úgy fogalmaztak, „készek Orbán Viktorral konfrontálódni.

„Megérkeztünk Strasbourgba. Jöhet a csihi-puhi” – írta közösségi oldalán a miniszterelnök

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában