Közel-keleti konfliktus

3 órája

Több száz célpontot ért izraeli légicsapás Dél-Libanonban és a Gázai övezetben az elmúlt 24 órában – frissül

Az izraeli–palesztin háború 373. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Izraeli katonák a Dél-Libanonban végrehajtott szárazföldi hadműveletük közben az izraeli határ közelében

Forrás: MTI/AP

Fotó: Sam McNeil

Cikkünk frissül!

Az ENSZ békefenntartói a helyükön maradnak Libanonban

Az ENSZ libanoni békefenntartói (UNIFIL) a helyükön maradnak annak ellenére, hogy Izrael kivonulásukra szólított fel őket - közölte hétfőn a világszervezet békefenntartó műveleteinek vezetője, miközben az ENSZ Biztonsági Tanácsa bírálta az erőket ért legutóbbi támadásokat.

Döntés született, az UNIFIL megmarad minden jelenlegi állásában, annak ellenére, hogy az izraeli erők felszólították őket, hagyják el a kék vonal közelében lévő pozícióikat

– közölte Jean-Pierre Lacroix.

Az UNIFIL 1978 óta felügyeli az Izrael és Libanon közötti határvidéket. Küldetésében több mint 50 országból több mint tízezer ENSZ-katona vesz részt.

Az izraeli erők és az Irán által támogatott síita Hezbollah milícia közötti harcokban a békefenntartók az elmúlt napokban többször is tűz alá kerültek. Lacroix szerint öt katona megsebesült az összecsapásokban. Emellett izraeli harckocsik áttörték a dél-libanoni ENSZ-bázis főkapuját.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök nemrég a békefenntartók azonnali kivonását követelte a dél-libanoni harci övezetből. A kormányfő hivatalának tájékoztatása szerint Netanjahu közvetlenül António Guterres ENSZ-főtitkárnak címezve azt üzente: ideje kivonni az UNIFIL-t a harci területről, ahol a Hezbollah erődítményei vannak.

Izrael arra szólította fel a békefenntartókat, hogy libanoni szárazföldi művelete idejére 5 kilométerrel vonuljanak északabbra.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai hétfőn bírálták a kéksisakosok ellen Dél-Libanonban a közelmúltban elkövetett támadásokat. Pascale Baeriswyl svájci ENSZ-nagykövet, a Biztonsági Tanács soros elnöke, a testület mind a 15 tagjának nevében kijelentette, felszólítanak minden felet, hogy tartsa tiszteletben az UNIFIL személyi állományának és az ENSZ létesítményeinek biztonságát. A tagok egyben emlékeztettek arra, hogy az ENSZ békefenntartói és az ENSZ létesítményei soha nem lehetnek támadás célpontjai.

Izrael azzal vádolja a Hezbollahot, hogy saját céljaira használja az UNIFIL-bázisok közelében lévő területeket. Az izraeli erők és a Hezbollah libanoni harcai miatt az ENSZ Biztonsági Tanácsa aggodalmát fejezte ki a polgári áldozatok, az infrastruktúra lerombolása és a belső menekültek növekvő száma miatt. A testület felszólította az összes felet, hogy tartsa be a nemzetközi humanitárius jogot 

– mondta Baeriswyl.

Libanonban az elmúlt hónapban több mint 1400 ember – köztük civilek, orvosok és a Hezbollah harcosai – vesztette életét, és 1,2 millióan kényszerültek lakóhelyüket elhagyni. Az elmúlt évben mintegy 60 izraeli halt meg a Hezbollah csapásaiban. Izrael azt állítja, el akarja űzni a militáns csoportot a határtól, hogy a mintegy 60 ezer kitelepített izraeli visszatérhessen otthonába az ország északi részén.

Izrael elkerüli az iráni nukleáris- és energia célpontok támadását

A The Times of Israel a Washington Post jelentésére hivatkozva írta meg, hogy Netanjahu megfogadta, elkerülik az iráni nukleáris- és olajlétesítmények támadását, amelyeket az Egyesült Államok azért ellenzett, hogy megelőzzék a konfliktus kiszélesedését és a regionális szövetségesek bevonódását – adta hírül a Magyar Nemzet.

Joe Biden amerikai elnököt (b) és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt ábrázoló molinók egy Tel-Aviv-i irodaház falán 
Fotó: Abir Szultan / Forrás: MTI/EPA

Az izraeli válaszlépéseket már hetek óta feszülten várják a régióban, miután Irán 200 ballisztikus rakétát indított Izraelre október 1-jén, válaszul a Hezbollah terrorcsoport vezetője, Hassan Nasrallah halálára. Az amerikai kormány attól tartott, hogy a konfliktus fokozódása ronthatná a novemberi amerikai elnökválasztás esélyeit az energiapiacra gyakorolt esetleges hatások miatt, amelyek hátrányosan érinthetik a demokrata jelölteket.

Több száz célpontot ért izraeli légicsapás Dél-Libanonban és a Gázai övezetben az elmúlt 24 órában

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) legújabb katonai műveletei során az elmúlt 24 órában intenzív támadásokat hajtottak végre Dél-Libanon és a Gázai övezet területén, több mint 230 stratégiai célpontot érintve. Elsődleges célpontjaik a Hezbollah és más militáns csoportok állásai voltak, melyek az elmúlt időszakban növekvő fenyegetést jelentettek Izrael biztonságára – írja a Magyar Nemzet.

A több frontos hadművelet részeként az izraeli légierő precíziós csapásokkal semmisített meg fegyverraktárakat, rakétaindítókat és más harcászati létesítményeket. Egyes jelentések szerint ezeket az akciókat éles, közvetlen harcok is kísérték, amelyek során szárazföldi csapatok intenzív összecsapásokba bocsátkoztak a terroristákkal. A Dél-Libanonban végrehajtott támadások során az izraeli erők arra összpontosítottak, hogy gyengítsék a Hezbollah katonai kapacitását, különösen a rakétaindító rendszereit és azok ellátó infrastruktúráját.

A Gázai övezetben az IDF különös figyelmet fordított a Hamasz által működtetett fegyverrendszerek felszámolására. Az izraeli csapatok figyelő drónokat és felderítő eszközöket is bevetettek, hogy pontosan célba vehessék a földalatti alagutakat és a rejtett fegyverraktárakat. A hadsereg jelentései szerint jó néhány kritikus fontosságú fegyveres objektumot sikerült megsemmisíteni, ezzel csökkentve a régióból érkező fenyegetéseket.

Ez történt hétfőn:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában