Túlfújt lufi

Ökrös Csaba

A pénz miatt – a Kiscsillag együttes egyik számának címe ez, és egyben írásunk fő kérdését is megválaszolja. Mármint akkor, ha rövid magyarázatot keresünk arra, hogy miért kell olyan sok meccset játszaniuk az európai klubfutball élvonalában szereplő csapatok játékosainak. Hosszú ideje panaszkodnak a futballisták az elviselhetetlen mértékűre növekedett meccsterhelésre.

Bajnokság, kupa, nemzetközi kupa, Európa-bajnokság, vb és selejtezőik mind-mind játéklehetőséget és egyben játékkényszert jelentenek. Értelemszerűen elsősorban azoknak, akiket a futball legjobbjaiként tartunk számon. És egyben a legjobban kereső játékosok listáján is ők szerepelnek.

Van egyszer az az állítás, hogy túl sok a meccs. Ezt emlegetik például a Manchester City, a Liverpool, a Real Madrid, a Barcelona játékosai. A tévétársaságok és az UEFA mint finanszírozó szervezet ezzel szemben azt az álláspontot képviselik, hogy minél több a meccs, annál jobb. Elég arcátlanok is ahhoz, hogy fogyasztói és szurkolói igényekre hivatkozzanak. A sportfinanszírozás rejtelmes erdejének feltérképezése terjedelmi korlátok miatt nem lehetséges írásunk keretei között. Így célszerű egy sóhajjal abból kiindulni, hogy piaci viszonyok uralkodnak a futballban: 

szponzori és televíziós bevételekből, jegy- és mezértékesítésből, valamint a játékosértékesítési nyereségből tartják fönn magukat a csapatok. 

A bevételmaximalizálás a siker egyik fokmérője, de egyben a sikeresség kulcsa is. Minél több sikeresen megvívott mérkőzést présel ki magából a csapat, annál nagyobb összeg gazdagítja. Jó csapathoz jó játékosok kellenek, aligha csodálkozhatunk azon, hogy meredeken emelkednek a futballistafizetések. A sztárjátékosok árfolyama csillagászati magaslatokat ért el.

A futballista tehát azért kereshet sokat, mert sokat kell játszania, de beérné kevesebbel. Mármint kevesebb meccsel. Talán a futballrajongók sem bánnák, ha nem jutna minden napra tucatnyi mérkőzés. Előbb-utóbb eljön a pillanat, amikor a nézők elpártolnak a focinézéstől, és ha nem is pukkan ki, de egy kicsit ereszteni fog a lufi, ami az elmúlt évtizedekben felfújódott.

Az persze kérdés, hogy a legnagyobb érdeklődésre számot tartó csapatok játékosainak meccsterheit és bevételeit ez lejtőre viszi-e. Valószínűbb, hogy a futottak még kategóriába sorolható klubokra várnak ínségesebb idők. A sportfinanszírozás rejtelmes erdejébe azonban bizonyára érdemes lesz bemenni. Ahogy a Kiscsillag dala szól: a pénz miatt.