heves megye

2018.04.08. 09:38

Minden, amit a választásokról tudni kell

Címkék#heves megye

A választásokat megelőzően ­összeállítottuk olvasóinknak a legfontosabb szavazási tudnivalókat. Ezúttal a szokásosnál is több jelölt közül választhatunk, s így a szavazólap is jóval nagyobb a megszokottnál.

Berecz Renáta

Pénteken már megérkeztek a voksokat gyűjtő urnák a szavazókörökbe Fotó: Huszár Márk

Megyénk három egyéni országgyűlési választókerületében 121 településen, összesen 318 szavazókörben adhatják le voksukat a választópolgárok vasárnap reggel hat és este hét óra között. Ebből ötvennyolc település egyszavazókörös, a legtöbb szavazókörrel pedig Eger rendelkezik, itt 47 ilyen van.

– Az április 8-ára kitűzött országgyűlési választásokon a szavazásra jogosultak kétféle szavazólapon adhatják le szavazatukat – kezdte sorolni a fontosabb tudnivalókat dr. Kovács Csaba megyei aljegyző. – Egyrészről a lakóhelyük szerinti egyéni országgyűlésiképviselő-jelöltekre, másrészről az országos pártlistára szavazhatnak. Azok a választópolgárok, akik nemzetiségiként regisztráltatták magukat az országgyűlésiképviselő-választásokra, a pártlisták helyett nemzetiségire adhatják le voksukat.

Elmondta, a 2018-as országgyűlési választások ­újdonsága a jelöltek magas száma. Ennek következményét a választópolgárok is tapasztalni fogják majd, hiszen – a korábbiaktól eltérően – nagyobbak a szavazólapok. Hozzátette, azon sem szabad meglepődni, hogy mindhárom választókerület egyéni képviselői szavazólapján lesznek törlések. Ennek oka, hogy a lapok kinyomtatása után visszalépettek nevét kézzel kell majd kihúzni a lapokról.

Azok a választópolgárok, akik egészségi állapotuk, fogyatékosságuk miatt nem tudnak elmenni a szavazóhelyiségbe, a szavazás napján 15 óráig a szavazatszámláló bizottságtól igényelhetnek mozgóurnát.

Dr. Kovács Csaba arról is szólt, ha­sonló a helyzet fogvatartottak esetében is, de mindazok igényét, akik csak kényelmi szempontok ­miatt kérnének mozgóurnát, elutasíthatják. Arról is tájékoztatott a megyei aljegyző, megyénkben a péntek délelőtti adatok alapján jóval többen kérték e lehetőséget postai úton vagy személyesen, összesen 1529-en. Online és ügyfélkapun keresztül 513 mozgóurna iránti kérelem érkezett. Az aljegyző elmondta, átjelentkezők is sokan vannak, megyénkbe 3633 választópolgár jelentkezett át a lakóhelye szerinti szavazókörből. Ebből a legtöbben Egerben fognak szavazni, több mint ezeregyszázan. Megyebeliek közül hozzávetőleg több mint 5800 választópolgár fog a lakóhelyétől eltérő szavazókörben voksolni.

Elmondta még, azok a választópolgárok, akik kifogással szeretnének élni a szavazatszám­láló bizottság tevékenysége, döntése ellen, a szavazóhelyiségben történteket vagy a választást érintően, az egyéni választókerületi választási bizottsághoz fordulhatnak.

Pénteken megérkeztek a voksokat gyűjtő urnák a szavazókörökbe Fotó: Huszár Márk

Észrevételeikkel, kérdéseikkel a választási irodákat is kereshetik. Érdeklődésünkre arról is szólt, az első szavazók számáról egyelőre nincs pontos adata a Területi Választási Irodának. Annyi azonban bizonyos, a Nemzeti Választási Iroda a korábbi gyakorlatot követve, idén is apró ajándékkal kedveskedik nekik.

Nyitva lesznek a kormányablakok

A szavazás előtt a választópolgároknak igazolniuk kell személy­azonosságukat, valamint lakcímüket vagy ­személyi azonosítójukat. Ezt ­megtehetik érvényes személyi igazolvánnyal, útlevéllel vagy vezetői engedéllyel, valamint lakcímkártyával. Az aljegyző úgy ­fogalmaz, célszerű a választási irodától kapott értesítőt is magunkkal ­vinni, mert ez nagyban megkönnyíti a szavazóköri névjegyzéken való azonosításukat.

A Heves Megyei ­Kormányhivatal arra hívja fel a figyelmet, kormányablakaik meghosszabbított nyitvatartással fogadják az ügyfeleket. Az ügyeleti időben a szavazáshoz szükséges okmányok miatt biztosítanak ügyintézési lehetőséget. Ennek függvényében ma és holnap, reggel héttől este hét óráig várják az ügyfeleket. A kormányhivatalok munkatársai ez idő alatt a helyben kiállítható okmányokkal – ideiglenes személyi igazolvány kiállítása, lakcímkártya cseréje, pótlása –, mágánútlevél kiállítása iránti kérelmekkel, valamint a már kiállított okmányok átvételében állnak az ügyfelek rendelkezésére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!