Jó étvágyat!

2017.09.28. 14:05

Készítsen almás máglyarakást!

Ha itt van az ősz, itt van az alma is. Márpedig nincs olyan, aki ne szeretné ezt az ízletes gyümölcsöt. Arról nem is szólva, amit a népi bölcsesség így fogalmaz meg: napi egy szem alma az orvost távol tartja.

Szóval az alma finom, egészséges, és nem mellesleg ilyenkor még olcsó is, érdemes hát nemcsak nyersen enni, hanem a legkülönfélébb ételekbe keverve is felhasználni. Készíthetünk például almás máglyarakást is belőle, mondjuk a Mindmegette családi receptmagazin alábbi útmutatása alapján.

Hozzávalók nyolc főre:

  • 600 gramm alma
  • 100 gramm darált dióbél
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 8 darab szikkadt zsemle
  • 1 darab vaníliarúd
  • 600 milliliter tej
  • 100 gramm + 150 gramm cukor
  • 5 darab tojás
  • vaj és zsemlemorzsa a tálhoz
  • 150 gramm baracklekvár
  • Az elkészítés lépései:

  • Az almákat hámozzuk meg, magozzuk ki és szeleteljük fel. Mártsuk forró vízbe, szűrjük le, keverjük össze a dióval és a fahéjjal.
  • A zsemléket szeleteljük fel. A vaníliarúd magjait kaparjuk ki. A tejet 100 gramm cukorral és a vaníliával melegítsük fel, majd keverjük bele a tojások sárgáját.
  • Vajazzunk ki egy tűzálló tálat, és szórjuk be morzsával. A zsemleszeletek felét mártsuk a tejbe, és tegyük a formába. Kenjük meg a lekvár felével. Osszuk el rajta az almás keveréket, majd takarjuk be a maradék megáztatott zsemlével. 180 fokon süssük meg 20-25 perc alatt.
  • Közben a tojások fehérjét verjük kemény habbá a maradék 150 gramm cukorral. A tésztát vegyük ki, a sütőt állítsuk be 120 fokra.
  • A tésztát borítsuk egy tepsibe. Kenjük rá a maradék lekvárt, és vonjuk be a tojáshabbal. Tegyük vissza a sütőbe 15 percre, amíg a hab barnulni kezd. Felszeletelve tálaljuk.
  • Az almás máglyarakás elkészítési ideje: 75 perc

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!