a gombától a tonhalig

2018.10.25. 21:53

Kerülgeti a nátha? Ezek az ételek segíthetnek

Érdemes minél többet fogyasztani belőlük.

Nem zöldségek, nem gyümölcsök, nem a nagyi húslevese, és nem a csodatevő méz – a Mindmegette összeszedett 8 olyan ételt, amelyek nem tartoznak az immunerősítő, megfázáslegyűrő klasszikusok közé, de rendszeres fogyasztásukkal elkerülhető – vagy épp, könnyebben átvészelhető – az őszi-téli náthaszezon.

VÍZ

Amikor úgy érzi, hogy közelít a nátha, a jó öreg víz segít gyorsabban átesni a kórságon. A folyadékkal a kártékony vírusok is kiürülnek a szervezetből, így ilyenkor a szokásos napi 8 pohár (kb. 1,5 liter) víznél 1-2 pohárral ajánlatos többet inni.

GÖRÖG JOGHURT

A görög joghurt tele van probiotikumokkal, ráadásul sokkal több fehérje van benne, mint egy átlagos joghurtban. Egy nemrégiben publikált kutatás szerint, a probiotikumok segítenek a nátha megelőzésében: a résztvevők közül azok, akik tekintélyes mennyiségű probiotikumot fogyasztottak, kisebb eséllyel betegedtek meg, mint azok, akik egyáltalán nem fogyasztottak ilyesmit.

ÉTCSOKI

Csodálatos hírünk van az édességrajongóknak: az étcsokoládéról, számos áldásos tulajdonsága mellett az is kiderült, hogy elképesztően jó szolgálatot tehet a nátha megelőzésében. Tele van ugyanis egy teobromin nevű antioxidánssal, amiről bebizonyosodott, hogy enyhíti a köhögést.

TELJES KIŐRLÉSŰ KENYÉR

Bármilyen meglepő, a teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér nem csak a vonalainak tesz jót, hanem a megfázás ellen is megvéd: tele van ugyanis olyan gyulladásgátló összetevőkkel, amelyek ráadásul segítik a bélflóra egészségének megőrzését. Mivel az immunrendszerünk ereje 70 százalékban az emésztőrendszerünk egészségén múlik, jó, ha ezt az infót észben tartjuk, amikor kenyeret vagy péksüteményt vásárolunk.

TOJÁS

A tojás, különösen a tojássárgája, tele van immunerősítő tápanyaggal, köztük D-vitaminnal, ami az immunrendszer acélozásában kulcsfontosságú szerepet játszik! Együnk belőle minél többet, napi egy L-es tojás, például, fedezi egy felnőtt napi D-vitamin szükségletének 10%-át.

DIÓFÉLÉK

A legtöbb dióféle tartalmaz E-vitamint, ami kegyetlenül elintézi a szervezetbe keveredett vírusokat és bacilusokat. Egy friss amerikai tanulmány szerint, napi 50 milligramm bevitelével 28%-al csökkenthető a meghűléses megbetegedések valószínűsége. Dió, mogyoró, mandula, kesu – fogyasszunk belőle naponta egy-egy marokkal, és esélyes, hogy megússzuk a náthát.

TONHAL

A tonhal – a konzerv is – tele van cinkkel, ami komoly hatással bír az immunrendszerre, és csökkenti a megfázás tüneteit. Egy kutatás során, azok az emeberek, akik 75 milligramm cinket fogyasztottak, sokkal hamarabb túlestek a náthán, mint azok, akik nem kaptak extra dózist ebből az ásványi anyagból.

GOMBA

A gombáknak is jelentős szerepe van az immunerősítésben – erre jutott egy floridai egyetem kutatócsoportja. A fókuszcsoportos vizsgálat során arra jutottak, hogy azoknak a vérében, akik shitake gombát ettek 4 héten keresztül, jelentősen több immunitásért felelős T-sejt volt a vérében, mint azoknak, akik nem kaptak a gombából. Emellett a gyulladáscsökkentő hatására is fény derült.

Borítókép: Illusztráció / Shutterstock

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!