Gasztronómia

2020.03.02. 21:46

Jól áll Horvátország Michelin-csillagos éttermekből

A Pag szigetén található novaljai Boskinac és a korculai LD Terrace étterem kapott újonnan egy-egy Michelin-csillagot a híres gasztronómia kalauz ítészeitől idén, és ezzel már hét Michelin-csillagos étterem van Horvátországban – adta hírül a horvát sajtó.

Forrás: Shutterstock

Az eddig öt étterem a zágrábi Noel, a lovrani Draga di Lovrana, a sibeniki Pelegrini, a dubrovniki 360 (fok) és a rovinji Monte sikeresen megtartotta csillagját.

Az Isztriai-félszigeten lévő Monte étterme kapta az első horvátországi Michelin-csillagot még 2017-ben.

Két horvát étterem Bib Gourmand minősítést kapott: a Solta szigeti Konoba Skoj és a varazsdhegyi (Varazdin Breg) Zlanta Gorica. Ezen a listán szerepelnek tavaly óta az isztriai Batelin, a közép-dalmáciai Konoba Vinko és két zágrábi étterem, a Tkac és az Agava is.

Kristijan Stanicic, a Horvát Idegenforgalmi Közösség igazgatója örvendetesnek nevezte, hogy jelenleg 70 Michelin-jelzésű étterem van Horvátországban. Az újabb elismerés bizonyíték arra, hogy a horvát gasztronómia megfelel a nagyon szigorú nemzetközi kritériumoknak hangoztatta.

Gari Cappelli turisztikai miniszter úgy vélte:

az újabb Michelin-csillagok ösztönzőleg hathatnak a helyi vendéglősökre, a horvát gasztronómia kínálat pedig egyre jobb az országban.

Kiemelte: a Food Travel Monitor adatai alapján a Horvátországba látogató turisták 93 százaléka számára különleges élményt nyújtanak a nemzeti és tájjellegű ételek és italok. Ez jelzi, hogy a gasztronómia ma olyan tartalom, amely szinte minden turistát érdekel tette hozzá a tárcavezető.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!