Munkaügy

2022.12.21. 13:56

Az ellenőrzött munkáltatók nyolcvan százalékánál talált hibát a hatóság

Egy szabályos Heves megyei munkáltatóra négy szabálytalan jutott egy nyári ellenőrzéssorozatban, most hozott határozatokat a hatóság.

T. B.

Illusztráció

Forrás: Shutterstoock

Egy nyári foglalkoztatás-felügyeleti ellenőrzésről adott számot be nemrégiben a hatóság. Csak a jogszabályoknak való minimális megfelelést vizsgálták, így a jogviszony változásainak bejelentését, annak alaki szabályosságát, a nők, a fiatalok és a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásával kapcsolatos külön rendelkezések betartását, a munka- és pihenőidőt, a bérek kifizetését, az igazolásokat, elszámolásokat, illetve a kölcsönzés előírásainak megtartását.

Igyekeztek a munkáltatók minél szélesebb körét górcső alá venni, de nagyobb figyelmet kapott az építőipar és a vendéglátás, ám a szezonalitástól kevésbé függő kereskedelem területén is nagyobb arányú ellenőrzés volt. Megfordultak a hatóság szakemberei fesztiválokon, strandokon, mezőgazdasági területeken (például dinnyeföld, fakitermelés, állattenyésztő telep, szőlőültetvény) és feldolgozóipari létesítményeknél (pékség, fémmegmunkáló üzem, textilüzem).

Összesen 825 vállalkozás – 2.288 munkavállalóját érintő – foglalkoztatási gyakorlatát vizsgálták országosan és a foglalkoztatók 78 százalékánál a dolgozók 69 százalékát érintő jogsértést találtak. Ez a második legalacsonyabb arány 2015 óta. A dolgozók 30 százalékának jogviszonya volt rendezetlen, ez több mint tavaly, de elmarad a 2019-es és 2020-as évek adataitól. A legtöbbször feketemunkával találkoztak az ellenőrök. Az építőiparban mérséklődött az arány, de a munkavállalók majdnem 36 százalékát dolgoztatták feketén. Előfordult ebben szándékosság, de téves jogértelmezés és adminisztrációs hiba is.

A hatóság szerint továbbra is jelentős a munkaidő-nyilvántartással és munkaidő-beosztással kapcsolatos szabálytalanságok száma. A munkabérrel kapcsolatos hibák kevésbé voltak jellemzőek, mindössze 28 dolgozó esetében bukkantak ilyenre.

A szabálytalanságok egy része olyan súlyos volt, hogy – bár még nem minden ügy zárult le – 301 esetben szabtak ki munkaügyi bírságot, száz esetben kötelezték intézkedésre a foglalkoztatót, s majdnem további háromszáz figyelmeztetést osztottak ki. Hét esetben harmadik országbeliek szabálytalan foglalkoztatása miatt tételes munkaügyi bírságot szabtak ki.

Megyénk nem tartozott a legszabályosabbak közé, hét vállalkozásnál találtak mindent rendben, 29 meglátogatott munkáltatónál azonban föltártak valamilyen hiányosságot. A munkaügyi hatóság egy példát is idézett. Júliusban egy vendéglátóhelyen két fiatal munkavállaló végzett munkát egyszerűsített foglalkoztatásra irányuló megállapodás alapján, írásba foglalt szülői hozzájárulással. A fiatalokat az adóhatóságnak az ellenőrzés megkezdéséig nem jelentették. A helyszínen meghallgatták a munkáltató cég ügyvezetőjét, aki elmondása alapján nem tudott arról, hogy az általa vezetett kft. felszámolás alatt áll. A munkavégzésről mindkét munkavállalóval ő állapodott meg szóban, a jogsértés elkövetését nem vitatta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!