Ellenőrzés

2024.03.31. 11:20

Munkahelyi baleset: közlekedés és leesés miatt haltak meg a legtöbben

Sokan kértek tanácsot munkavédelmi kérdésekben Heves vármegyében, ez derül ki a munkavédelmi hatóság tavalyi jelentéséből. Aláhúzták, a munkahelyi baleset bejelentése a munkaadó kötelessége. Vármegyénkben viszonylag kevés foglalkozási megbetegedés történt, és átlagos a közérdekű bejelentések száma.

Tóth Balázs

Közzétette a tavalyi évi ellenőrzésekről szóló jelentését a munkavédelmi hatóság. Ebből kiderül, hogy országszerte 8 ezer 72 munkáltatóhoz látogattak el, és négyből háromnál szabálytalanságot találtak, akárcsak az előző évben. Összesen több mint 187 ezer munkavállaló munkavégzési körülményeit vizsgálták, szabálytalanságot majdnem 99 ezernél találtak, utóbbiak harmadánál súlyos volt a probléma. Az ellenőrök a legtöbbször terv szerint látogatták meg a foglalkoztatókat, de célvizsgálatokra és baleseti vizsgálatokra, valamint állampolgári bejelentésekre is sokszor mentek ki hozzájuk (nagyjából 10-10 százalékos arányban). Az ellenőrzések eredménye 11 ezer munkavédelmi döntés lett, de csak bő ötszáz estben szabtak ki bírságot a munkáltatókra, 260 millió forint értékben. Majdnem száz dolgozó is kapott pénzbírságot, összesen 2,4 millió forintnyit.

A hatóság szerint a több mint 28 ezer munkavédelmi intézkedés közel harmada kiemeltnek számított, ezek közül is a leggyakoribb a veszélyes anyagokkal végzett munkával kapcsolatos volt. A fő probléma az volt, hogy szabálytalanul használták föl, vagy tárolták ezeket, vagy nem készítettek, vagy nem jól készítettek kockázatértékelést a felhasználásukhoz. Sok esetben nem volt munkavédelmi ismeretük a dolgozóknak, nem volt oktatás.

A munkabiztonsági intézkedések száma meghaladta a 13 ezret, ezek közül tízezer kiemelt volt, főként villamos berendezésekkel volt probléma, hiányos volt az érintésvédelem. Ezt követték a munkaeszközök biztonságtechnikai hiányosságai, mint például a gépek forgó alkatrészeit elhatároló védőburkolatának hiánya, nem voltak vészleállítók, vagy kiiktatták a gépek nyitott állapotbani működését gátló mechanizmust. Az intézkedések negyede a be- és leesés veszély miatt történt.

Közel négyezer alkalommal intézkedtek munkaegészségügy kérdésében, minden negyedik kiemeltnek számított, leggyakrabban a zajjal, illetve a rákkeltő anyagokkal volt gond. Voltak hiányosságok a munkaegészségügyi vizsgálatokban is, valamint biológiai kórokok miatt is intézkedtek. Arányaiban a legtöbb súlyos jogsértés az építőipari ágazatban volt tapasztalható, főleg a magasépítésben, a leesés elleni védelemben nem törekszenek a teljes biztonságra, vagy nem volt egyéni védőeszköz, kikötési pont. Mélyépítésben a beesés volt nagy kockázat, könnyen lehetett árokba csúszni, a gödrök könnyen beomolhattak. Problémásak voltak a hullámpala fedések bontásai.

A feldolgozóipar, gépipar, illetve a mezőgazdaság ágazatban az ott használt gépek, berendezések veszélyes terének elhatárolására szolgáló védőburkolatok elmaradása, illetve a munkavállalók védelmét egyéb módon biztosító biztonsági berendezések hiánya, működésképtelensége, vagy kiiktatása idéztek elő gyakran súlyos veszélyhelyzetet, eredményeztek munkahelyi balesetet.

A munkavédelmi hatóságokhoz tavaly 944 közérdekű bejelentés és 127 panasz érkezett. Hevesben a többi vármegyéhez hasonló mennyiségben voltak bejelentések, 45 érkezett a hatósághoz, emellett négy panasz is volt. Érkeztek bejelentések a munkahely kialakítása, a munkavégzés körülményei, az általános higiénés, valamint munkaszervezés témakörében, vagy egyéni védőeszközökről és egyéb körülményekről. A panaszok főként a balesetek, foglalkozási betegségek miatt érkeztek, leginkább magánszemélyektől, negyedük névtelenül és általában részben voltak megalapozottak.

A hatóság több mint hétszáz alkalommal hozott azonnali intézkedést, de csak 56-szor bírságolt, 32,7 millió forint értékben.

A munkahelyi baleset kérdéséről a hatóság azt írta, a bejelentésük a munkáltatók kötelezettsége, melynek az esetek többségében eleget is tettek. Előfordult azonban, hogy a bejelentés a rendőrség részéről érkezett. A 159 bejelentett súlyos munkabaleset közül 67 halálos, 55 életveszélyes, 32 súlyos csonkolásos, valamint 5 egyéb súlyos baleseti esemény volt. A legtöbb halálos eset közúti balesetből, vagy leesésből adódott, de elütés, ráesés, égés, elesés, ütés, állati támadás, összenyomás is előfordult több alkalommal.

A hatóság szerint 2023-ban a munkavédelmi hatósághoz 1 413 foglalkozási megbetegedés gyanút jelentettek be, és a munkáltatók 381 fokozott expozíciós eset kivizsgálásáról értesítették a munkavédelmi hatóságot, túlnyomórészt nikkel miatt kellett vizsgálódni. Tíz dolgozót egyszerre ért határértéket meghaladó nikkel, kobalt és króm terhelés. Nikkellel egy esetben volt probléma megyénkben, egy dolgozót pedig zajártalom ért. A megbetegedések – 1300 esetet jelentettek – zöme biológiai kórokhoz kapcsolódott, ilyenből Heves vármegyében hatot regisztráltak.

A jelentéséből kiderült, hogy Hevesben nagyon sokan kértek tanácsot a munkavédelmi hatóságtól. Az összes kormányhivatalnál 2023-ban majdnem kétezer esetben adtak információt a foglalkoztatóknak, magánszemélyeknek, bár ez kevesebb az előző évinél. A legtöbb tanácsadás a fővárosban történt, több mint 1400, azt követően Hevesben 175, túlnyomórészt telefonon. Jellemzően a munkahelyi baleset bejelentésével kapcsolatos érdeklődésekre adtak választ a kormányhivatalok.

(Főoldali képünk illusztráció Fotó: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!