DNS

2024.05.20. 10:27

A karácsondi kettős gyilkosság ügyében még egy homloknyomot is vizsgáltak

Ebneth Simont háromszor is halálra ítélték, végül mégis felmentették a karácsondi kettős gyilkosság ügyében. Baltával ölték meg anyát és fiát.

Heol.hu

Homlok- és orrnyomok a bűncselekmények elkövetésekor általában akkor keletkeznek, ha az elkövető be akar nézni az ablaküvegen vagy az ajtó üvegén, és odaérinti a homlokát/orrát, írta az Élet elleni bűncselekmények blog és Facebook oldalon Dulai Péter az 1968-as karácsondi kettősgyilkosságal kapcsolatban:

Bár a DNS azonosítás a hatvanas évek végén még világszerte ismeretlen volt, a homloknyomra, mint lehetséges bizonyítékra álljon itt egy igen érdekes példa. Ebneth Simonról van szó, akit háromszor is halálra ítéleltek, majd felmentettek a karácsondi kettős gyilkosság ügyében. 

A tettes késő este hatolt be a nyitva hagyott utcai kapun át a családi ház kertjébe, kicsavarta a villanykörtét a falon, aztán benézett a ház üvegezett verandájának ajtaján, eközben az üvegen kesztyűnyomot, majd később homlok- és orrhegy lenyomatként azonosított nyomot hagyott. A konyhán keresztül jutott be a lakásba, aztán először Prezenszki Sándornét, majd a család hálószobában alvó kisfiát ütötte agyon baltával, írta a blog pár éve az 1968. október 13-án történt bűntényről. 

A bejegyzés felidézi, a rendőrség két hónappal később fogta el a káli Ebneth Simont és a karácsondi Hollósi Györgynét. A kettős gyilkossággal kapcsolatban kétséges bizonyítékok voltak. A helyszínen például nem rögzítettek olyan ujjnyomatot, amelyet azonosítani lehetett volna Ebnethék ujjnyomataival.

Kriminalisztikai szempontból érdekesség volt, ahogyan a Bűnügyi Technikai Intézet megkísérelte a bíróság előtt igazolni, hogy a homloknyom Ebneth Simoné. Ez valószínűleg azért nem sikerült, mert egyszerűen kevés volt az idő arra, hogy olyan széles körű próbagyűjtést végezzenek, amely eloszlathatja a kétségeket. A vádhatóság legfőbb bizonyítéka az volt, hogy több tanú vallotta: látták Ebneth Simont a gyilkosság napján a helyszínen, meg­ismerték a nadrágjáról. A feltűnő színű, vérfoltos pantallót nehéz lett volna egy másik ruhadarabbal összetéveszteni, de amikor a vádlott felpróbálta a nadrágot, a börtönben jó húsz kilót fogyott férfinak még a térdéig sem ment fel a ruhadarab. 

(Főoldali képünk illusztráció Fotó: Shutterstock)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában