Betakarítás

2024.06.21. 06:55

Itt az aratás: öt tonnás eredmény várható a búzától

Megkezdődtek a próbavágások a Heves vármegyei szántóföldeken, fejlettek a növények, de a csapadék lassította a kalászok érését.

Tóth Balázs

Heves vármegyében a nyári betakarítású növények fejlettségi állapota 2-3 héttel előbbre tart, de az előző csapadékos időjárás, és a hőmérséklet visszaesése lassította az érési folyamatot. A mostani jelentős felmelegedés hatására a talaj felszikkad, a magas páratartalom megszűnik, és az érés ismételten felgyorsul, közölte lapunkkal a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Heves vármegyei igazgatósága.

MJA_4906
A termelők már készülnek a betakarításra
A termelők már készülnek a betakarításra
Forrás: Mészáros János/Új Néplap

A szervezet felmérése szerint a termelők már készülnek a betakarítási dömpingre, a gépállomány karbantartása, felkészítése megtörtént. Folyamatosak a próbavágások, és az optimális nedvességtartalom függvényében megindulnak a betakarítások. Elsősorban a repce és az őszi árpa vágása időszerű, de a korai búzák is erősen előrehaladott érési stádiumban vannak.

Az aratás várhatóan folyamatos lesz, amit csak az időjárás szakíthat meg, közölték. Azokon a mély fekvésű, belvízre hajlamos területeken, ahol a talajok erősen feláztak, a kultúrnövények már kipusztultak, így könnyebben kikerülhetőek, ezért nagy aratógép elakadásokra nem számítanak a gazdálkodók.

A szállítás már nehezebb dolog lehet, hiszen a földutak átjárhatósága eltérő, főleg a betakarítás elején készülnek a termelők plusz vontatógépekkel, hogy a kritikus pontokon biztosan átjussanak a szállítójárművek.

A kamara közlése szerint a termésátlagban a repce esetében nagy szórás várható, hektáronként 1,5-4,5 tonnás eredményekben reménykednek a termelők. Az őszi árpa terméskilátásai az átlagosnál gyengébbek, hektáronként 4-8 tonnára számíthatnak a gazdák, szintén nagy szórás van az egyes területek között. A búzatáblák helyzete jelenleg kedvezőbbnek tűnik, öt tonna körüli hozamra számítanak a gazdálkodók, de ezt meghaladó átlagok is lehetnek. A piac még bizonytalan, 1-2 héttel aratás előtt az árak még nem stabilizálódtak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!