Csúcsfogyasztás

2024.07.18. 10:18

Dőlnek az áramfogyasztási rekordok, problémák Visontán

Az egyik blokk forrcső lyukadás miatt leállt Visontán, csúcson a fogyasztás és a napelemek termelése is.

Tóth Balázs

Kedden is megdőlt az idei nyári, valamint a mindenkori nyári magyarországi áramfogyasztási rekord - derül ki a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. legfrissebb adataiból. Az MTI szerint kedden este a 19:45 és a 20 óra közötti időszakban újabb rekordszintet, 7036 megawattot (MW) ért el a magyarországi villamosenergia-rendszer terhelése. Ezen a héten hétfőn is csúcsot regisztrált a Mavir, akkor 6951 MW volt a rendszerterhelés csúcsértéke, a keddi érték ennél 85 MW-tal magasabb. A július 16-án mért nyári rendszerterhelési csúcs már összemérhető a mindenkori éves csúccsal, amely 7441 MW volt, és 2024. január 24-én mérték - hívták fel a figyelmet.

Electric,Splitter,With,Lots,Of,Plugged,Sockets,,Concept,Of,Increasing, Dőlnek az áramfogyasztási rekordok, problémák Visontán
Dőlnek az áramfogyasztási rekordok, problémák Visontán (Illusztráció) 
Forrás:  Shutterstock

A Mavir tájékoztatása szerint nyáron, tartós összefüggő kánikula esetén inkább az esti órákban jellemzők a terhelési csúcsok, amikor a háztartásokban is üzemelnek a klímaberendezések, valamint más elektromos berendezések is.

Mindeközben nagyot zuhant az MVM Mátra lignites blokkjainak termelése, kedden délután egy óra tájban ugyanis forrcső lyukadás miatt leállt a 220 mW-os III-as blokk. A lignites blokkok így 130-160 MW körüli árammennyiséget adnak a hálózatba, míg a problémát megelőzően 300-360 megawattnyi áramot termeltek, hétvégén ennél kevesebbet, júniusban pedig 400-460 megawattnyi áramot is elő tudtak állítani. Június 23-án a IV-es blokkban volt kondenzátor lyukadás, akkor a mostanihoz hasonló mennyiséget tudtak adni a rendszerbe. A naperőművek a nappali időszakban 2-3000 megawattot termelnek országosan.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!