Második negyedév

2024.09.09. 12:56

Országosan kevesebb, Hevesben több beruházás

Az első negyedévi Heves megyei beruházási visszaesést kompenzálta a második negyedévi emelkedés.

Tóth Balázs

A KSH szerint a beruházások volumene 2024 második negyedévében a nyers adatok szerint 16,8 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól, míg a naptárhatást is figyelembe véve 14,5 százalékos volt a zuhanás. Az előző negyedévhez képest – a szezonálisan kiigazított adatok alapján – a beruházások értéke összehasonlító áron hét százalékkal csökkent.

A beruházások csökkenéséhez a legnagyobb mértékben a feldolgozóipar, a szállítás, raktározás, valamint a kereskedelem járult hozzá. A visszaesést a közigazgatás, az energiaipar, illetve az ingatlanügyletek növekvő beruházási aktivitása mérsékelte.

Heves vármegyében a második negyedévben nominálisan 26 százalékkal nőtt a beruházások értéke, 41,2 milliárd forintról 52 milliárdra emelkedett, ami az inflációt is figyelembe véve körülbelül tíz százalékos növekedést jelent. Az első negyedévben még visszaesés volt Heves vármegyében is, az első három havi esést kiegyensúlyozta a második negyedévi növekedés, 72,2 milliárd helyett 83 milliárd forint volt a beruházások értéke.

 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!