Időjárás

2 órája

Mínusz 10 fok volt a Bükk-fennsíkon

Ezzel az idei szeptember eddigi mérlege 11 fagyos, 3 hideg és egy zord nap.

Molnár Helga

A Miskolci Egyetem-Földrajz-Geoinformatika Intézet által üzemeltetett Mohos-töbör meteorológiai állomás telepítése óta a leghidegebb szeptemberi hőmérsékleteket rögzítettek a szombati és a vasárnapi hajnalokon – írják közösségi oldalukon. A szombati léghőmérsékleti minimumérték mínusz 8 Celsius fok, a vasárnap hajnali pedig mínusz 10,1 Celsius fok volt, ami jelenleg új állomásrekord a mindenkori szeptemberi hónapok tekintetében. Nem mellesleg az első szeptemberi zord napot is rögzítették. 

A léghőmérsékleti minimumérték az eddigi két végigmért szeptemberi (2022, 2023) hónap alapján kiugróan alacsony, hiszen a havi minimum 2022-ben mínusz 7 Celsius fok, míg 2023-ban mínusz4,2 Celsius fok volt. És bár a Bükk-fennsíkon a szeptemberi zord napok esélye reális, gyakoriságuk alacsony.

Az eseménysorozatot egy jelenleg ható, visszaszorulóban lévő anticiklon tette lehetővé, amely jelenleg nyugodt, szélcsendes, derült éjszakákat eredményez. Így a töbrök autonóm mikroklímarendszere inhomogén mértékben, de képes érvényesülni. A vasárnapi napi zord napot okozó mikroklímaesemény azért is érdekes, mert a teljes mértékben zavartalan volt a léghőmérsékleti inverzió kiépülése a töböraljban.
– Summázva, az éjszakai nettó kisugárzási periódus során sem felhőzet, sem szél nem zavarta a meg az inverziós légrétegződés kiépülését a Bükk-fennsíki töbrök/töbörrendszerek kifolyási pontjain belül – írják. 

Ezzel az idei szeptember eddigi mérlege 11 fagyos, 3 hideg és egy zord nap. Látható, hogy a Bükk-fennsíkon már szeptemberben is a télies napi statisztikai nevezéktan és mérőszámok fognak előtérbe kerülni. A Kerékgyártó Róbert és csapata által monitorozott Vörösmeteor-töbörben szintén igen hideg, mínusz 7,5 Celsius fokos minimum hőmérséklet állt be a vasárnapi hajnalon.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!