Időjárás

3 órája

Mínusz 12 Celsius fokkal indult az október a Bükk-fennsíkon

Zord hajnal volt a keddi.

Molnár Helga

A Mohos-töbröt monitorozó intézet közösségi oldalán írta, mínusz 12 Celsius fokig csökkent a hőmérséklet a Bükk-fennsíkon. Mint azt közölték, a Kárpát-medence térségét északias áramlás mellett egy köztes anticiklon határozza meg.

– Előre tudni lehetett, hogy az inverzió kiépülésének feltételei pengeélen fognak táncolni. A derült éjszaka adott volt, de a szél iránya és sebessége az éjszaka folyamán többször is látványosan beleszólt a töbör mikroklímarendszerének működésébe – fogalmaznak.

A léghőmérsékleti görbén jól látható, hogy este 11 magasságában a már akkor is nagyon zavart görbe megfordul és plusz 1,6  Celsius fokig melegszik a töböralj. Az inverzió ekkor teljesen összeomlott a szél légrétegeket homogenizáló hatása miatt. A szél csak kora hajnalban hagyott alább, és a hideg levegő újra felhalmozódásnak indult a mikroklímarendszeren belül. Az őrült vágta 2,5 óra alatt végbement, a 2 órakor még 1,5 Celsius fokos léghőmérséklet mínusz 11 Celsius fokig zuhant igazán lelkiismeretesen, majd némi megtorpanást követően 7 órakor elérte minimumát, amelynek 2 méteres kivetülése mínusz 12 Celsius fok volt a Mohos-töbörben.

A hőmérsékleti érték októberbe lépve máris zord napot jelent a fennsík egyik legnagyobb töbrében. És hosszú még az október. A kedd reggel mért adatok bár elég hidegnek számítanak október legelején, várható értékek voltak a Bükk-fennsíkon.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!