Gondatlan veszélyeztetés

2023.07.04. 18:45

Vádat emelhetnek végre a 6 éves csányi kislányt megölő mászóka miatt

Vádemelései javaslattal zárták a rendőrök a 2019 szeptemberében történt mászókabaleset nyomozását. Foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt nyomoztak csaknem 4 éven keresztül.

HEOL

Ez a mászóka zuhant rá a kislányra

Forrás: tenyek.hu

Csaknem 4 éve, 2019. szeptember 26-án érkezett a bejelentés a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjába, miszerint a csányi óvoda udvarán kidőlt egy mászóka, melynek következtében egy hat éves kislány, Mercédesz a helyszínen életét vesztette, további két gyermek pedig megsérült, írtuk meg akkor. 

A napokban az a hír járta be az országos sajtót, hogy megszüntették az eljárást a település egykori jegyzője ellen a négy évvel ezelőtti, egy óvodás kislány halálával végződött csányi mászókabaleset ügyében. Többhelyütt is azt lehetett olvasni, nincs felelős. Úgy tűnik azonban, ez az információ nem volt helytálló.

– A napokban érkezett meg a rendőrségtől a nyomozati anyag a csányi mászókabaleset ügyében, a rendőrök vádemelési javaslattal küldték meg azt a Hatvani Járási Ügyészségnek – mondta el dr. Konkoly Thege László, a Heves Vármegyei Főügyészség sajtószóvivő ügyésze a heol.hu kérdésére. – Az tehát nem jelenthető ki, hogy a foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt indult eljárás eredmény nélkül zárult volna. 

Konkoly Thege László hozzátette, természetesen,  ha lesz vádemelés, arról tájékoztatni fogja a sajtót.

Megkerestük a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjét, Soltész Bálintot is, aki kérdésünkre megerősítette: a 2019. szeptember 26-án történt tragédia miatt a HVMRFK bűnügyi osztálya indított eljárást, amelyet a napokban befejeztek.  A főkapitányság két gyanúsítottat hallgatott ki .

 – A keletkezett iratokat valóban vádemelési javaslattal küldtük meg a Hatvani Járási Ügyészségnek – tette hozzá.

Úgy tudjuk, a polgármester és egy óvónő lehet az érintett, ám ezt az értesülésünket hivatalosan nem erősítették meg.

A napokban lett volna 10 esztendős a kislány, akinek halála azóta sem hagyja nyugodni a családot, a települést. A család a tragédia óta többször is beszélt az esetről. 2022. októberében a Tényeknek: 

 "Hiányzik" - ezt mondta a nagymamája annak a hatéves kislánynak, akit egy nyolcvan kilós mászóka gerendája nyomott agyon Csányon. A korhadt játék nem volt karbantartva és több szabályt is megszegtek az átépítésekor, ezért zuhant rá a gyerekre. Ezt már a család jogi képviselője mondta el a Tényeknek akkor. Óriási felháborodást keltett a tragédia, akkor a dühös helyiek a polgármester lemondását követelték. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!