A KSH adatai

2024.09.16. 17:29

Átlagkereset: Heves megye járásaiban ennyi volt a pénz az első félévben

A legjobban kereső Heves vármegyei járásban havonta százezer forinttal többet vihetett haza egy átlagos munkavállaló, mint a legszegényebben. Az ország első harmadában csak az Egri, Gyöngyösi és Hatvani járásban élők átlagkeresetei végeztek.

Tóth Balázs

Közzétette a KSH az egyes járások és budapesti kerületek bruttó átlagkereseti adatait. A legjobban fizetett munkahelyek a fővárosban és környékén vannak, valamint az Észak-Dunántúlon, a fővárostól távolodva egyre kisebb fizetés jut az alkalmazottaknak. Van egy Budapesttől Miskolcig húzódó tengely is, ahol jobb fizetéseket adnak az attól északra és délre fekvő járásokhoz képest.

A KSH szerint az idei első félévben a bruttó átlagkereset 634,7 ezer forint volt Magyarországon, ebből 422 ezer forintot vihetett haza a munkavállaló, ha nem volt semmilyen kedvezményre jogosult. A Heves megyei bruttó átlagkereset 579,5 ezer forint volt az idei első hat hónapban, míg ebből nettóként 385,3 ezer forint maradt a dolgozó zsebében. Ezek egyébként a foglalkoztató székhelye, telephelye szerinti adatok.

A járások és fővárosi kerületek közötti, lakóhely szerinti bruttó összegek között meglehetősen nagy szórás van. A leggazdagabbnak Budapest második kerülete számít, az ott élők bruttó átlagbére 1 millió 77 ezer forint volt, a második helyezett 12. kerületben élőké pedig 1 millió 57 ezer forint. Ezzel szemben a legszegényebb Cigándi járásbeliek bruttó bére 389,2 ezer forint volt, az utolsó három járás közé tartozott a Gönci járás 408,4ezer, valamint a Csengeri járás 417,2 ezer forinttal. És itt élnek olyanok is, akik Budapestre, vagy a jobb módú járásokba járnak dolgozni. Az országos átlagot csak a járások negyedében haladták meg a fizetések.

Heves vármegyében a gazdasági tengely Hatvani, Gyöngyösi és Egri járás lakói élhetnek a legjobban, ebben a sorrendben 629,6 ezer, 627,9 ezer, illetve 625 ezer forint volt a bruttó átlagkereset 2024. januárja és júniusa között. Mindezek nettóban 415-418 ezer forintot jelentettek a munkavállalóknak. Bruttóban jó százezer forintos lemaradás következik a következő hármasnál, a Füzesabonyi járásban 521,2 ezret, a Bélapátfalvaiban 514,6 ezret, a Pétervásáraiban 513,9 ezret kaptak a munkavállalók, ami nettóban 341-346 ezer forintos fizetést jelentett nekik. Vármegyénkben a legrosszabb fizetéseket a Hevesi járás lakói kapták, bruttó 474,8 ezer forintot kaptak, ami 315,7 ezer forint nettó átlagbért jelentett, azaz százezer forinttal kevesebbet, mint amennyit egy Hatvanban, vagy Gyöngyösön, illetve környékén élő kapott. És nyilván az egyes járásokban is voltak különbségek a települések között.

Ami a járások, kerületek közötti sorrendet illeti, megyénkből a Hatvani járás az 59. helyen szerepelt a térségek között, majd a Gyöngyösi és az Egri következett a 62-63. helyen. A Füzesabonyi járásban élők fizetései a 126., a Bélapátfalvai és a Pétervásárai járásoké a 133-134. helyet szerezték meg, míg a Hevesi járás a 175. helyen zárt a 197 területi egység között.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!