Felújítás

2024.09.16. 18:42

Árvízvédelem és vízmegtartás jegyében fejlesztettek Felsőtárkányban

Megújult a felsőtárkányi temetőnél található övárok. A falu földrajzi adottságai miatt a hirtelen nagy mennyiségű csapadék villámárvizekhez vezetett, amit nem bírt el a település vízvezető hálózata, ezért támogatást vettek igénybe az árvízvédelemhez.

Szabadi Martina Laura

– Mielőtt polgármester lettem, nem gondoltam volna, hogy Felsőtárkányban problémát okoz majd a csapadékvíz. A föld használatának módja miatt csökkent a talaj a nedvessége, vízfelvevő képessége. Körülbelül 500-550 milliméter négyzetméterenként az a csapadékmennyiség, ami gyakorlatilag leesik a Felsőtárkányban egy átlagos évben. A nagyobb mennyiségű és hirtelen lezúduló csapadék bizony nálunk is okoz villámárvizet – mondta Szántósi Rafael, Felsőtárkány polgármestere hétfő délelőtt a Temetői övárok felújítása Felsőtárkányban című, TOP PLUSZ-projekt záró eseményén. Elhangzott a nagy esőzések idején az ismert vízfolyások mellett az időszakos vízelvezető árkok, völgyhajlatok a nagy csapadékok idején katasztrófát jelentő vízmennyiségeket és iszapot vezettek a településre. A településen a vízelvezető rendszerek több helyen is alulméretezettek, illetve hiányosak voltak, ezért égető volt az árvízvédelem megoldása.

 A projekt keretében Felsőtárkány belterületén, a Béke utcától északi irányba található várok rekonstrukciója valósult meg az alábbiak szerint: 

  • a befogadó Ördöghegyi-patak meder a becsatlakozásban burkolatot kapott,
  • a Béke utca burkolat széli folyókát elbontották, kiváltására csapadékcsatorna épült aszfalt burkolat kiszélesítésével és kiemelt szegélyépítéssel,
  • a temető alsó sarkán hordalékfogó akna létesült,
  • a temető melletti szakaszon a burkolt árkot újra kellett építeni energiatörökkel ellátott elemekkel.
A temető melletti szakaszon a burkolt árkot újra kellett építeni energiatörökkel ellátott elemekkel.
A temető melletti szakaszon a burkolt árkot újra kellett építeni energiatörökkel ellátott elemekkel
Fotó: Felsőtárkány Község Önkormányzata

Összesen 138 méter főgyűjtő csatorna és 112 méter főgyűjtő burkolt árok épült. A 67 millió forint támogatás segítségével közel 2 millió forint önerővel a település csapadék-vízgazdálkodási rendszerének kialakítása, fejlesztése, környezetbiztonságának növelése, a belterületek ár-, belvíz- és helyi vízkár veszélyeztetettségének csökkentése, a további környezeti káresemények megelőzése valósult meg.

Szántósi Rafael elmondta, mindez szükséges ahhoz, hogy egy-egy villámárvíz helyett a víz megnyugtató módon, szabályozottan a patakmederbe jusson a több mint 18 hektáros területről. A projekthez kapcsolódó szemléletformáló akciók is zajlottak, a vízmegtartás fontosságára hívták fel a figyelmet. 

Szántósi Rafael a Temetői övárok felújítása Felsőtárkányban című, TOP PLUSZ-projekt záró eseményén
 Szántósi Rafael a Temetői övárok felújítása Felsőtárkányban című, TOP PLUSZ-projekt záró eseményén
Fotó: Szántó György/Heves Megyei Hírlap

– Mindenkinek az lenne a célja, hogy ezt a hirtelen lezúduló esővizet valamilyen módon megfogjuk, és fölhasználjuk azokban az időszakokban, amikor aszály következik. ennek érdekében oktatóanyagok készültek, mellyel minden korosztályt, főként a fiatalokat céloztuk, hiszen a fiatalokon keresztül lehet majd ezt a szemléletet továbbvinni – mondta.

Nem csak az árvízvédelemre gondoltak

Dr. Pajtók Gábor a település és a térség országgyűlési képviselője kiemelte, a Felsőtárkánynak gyönyörű természeti környezetben élnek, a helyiek tisztában vannak azzal, hogy a település adottságait nem lehet megváltoztatni, viszont alkalmazkodva a 20-21. század körülményeihez, mindent megtesznek annak érdekében, hogy a jelenben élők részben vigyék tovább a tradícióikat, részben őrizzék a környezetet, részben pedig olyan, ha úgy tetszik ipart alakítsanak ki, ami kölcsönös eredményekkel jár a település és az idetelepülő vállalkozások érdekében.

Dr. Pajtók Gábor felszólalt a TOP PLUSZ-projekt záró eseményén
Dr. Pajtók Gábor felszólalt a TOP PLUSZ-projekt záró eseményén
Fotó: Szántó György/Heves Megyei Hírlap

– Szemmel láthatóan fejlődik a település. Egyrészt a középületeik megújultak, a helyi infrastruktúrájukat minden évben tökéletesítik, olyan rendezvényeket alkottak, amit már nagy hagyományként őriznek.  A jövőt illetően is teljesen jól körülhatárolt elképzelései vannak a településnek. Amit hozzá tudok tenni, megteszek. Az iskola bővítés is nagyon fontos az itt élők számára, miként az óvodai tornaszoba létrehozása is. Bízunk abban, hogy az idetelepült vállalkozások is élnek azokkal a lehetőségekkel, amiket majd nemsokára megismerhetnek. A magyar kormány ugyanis egy nagyszabású, ha úgy tetszik egy újabb Széchenyi-programot hirdet meg a kis- és közepes vállalkozásoknak, hiszen Magyarország gazdaságát még mindig a magyar kis- és közepes vállalkozások tartják életben – hívta fel a figyelmet.

Mint ismert, októberrel véget ér a jelenlegi polgármester mandátuma. Ezzel kapcsolatban dr. Pajtók Gábor elmondta, úgy látja, nyugodtan fejezheti be a munkát, hiszen minden elképzelése megvalósult.

– Felelősen irányította a település életét, mindazok a beruházások, fejlesztések amit elgondolt, azok részben teljesültek, részben pedig teljesülni fognak. Azt gondolom, hogy jó kezekbe fogja átadni a település irányítását – fogalmazott.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában