Hatvani Járási Ügyészség

2024.06.21. 10:21

Sorsára hagyta a kutyákat, állatkínzásért felel

Állatkínzás vétségével vádolt a Hatvani Járási Ügyészség egy középkorú férfit, aki költözéskor víz és élelem nélkül sorsukra hagyta az általa tartott kutyákat.

Heol.hu

Az egyik sorsára hagyott kutya

Forrás: Magyarország Ügyészsége

A vádirat szerint a terhelt 2023 nyarán kénytelen volt kiköltözni a falusi lakóházából, mivel azt tartozása miatt elárverezték. Amikor a férfi elhagyta az ingatlant, magával vitte a bútorait, egyéb ingóságait, de víz és élelem nélkül az udvaron hagyta a három keverék kutyáját, melyekért soha nem ment vissza, és amelyekről soha többé nem gondoskodott. Az ebek nem rendelkeztek azonosító chippel, továbbá a kötelező veszettség elleni oltást sem kapták meg, közölte portálunkkal dr. Konkoly Thege László sajtószóvivő ügyész.

 Az elhagyott állatok egy hónapon át a környéken kóboroltak mindaddig, amíg a ház új tulajdonosa a helyi önkormányzat segítségével és támogatásával meg nem próbált gondoskodni róluk, áll a Heves Vármegyei Főügyészségtől kapott közleményben.

Az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény szerint az állattartó köteles a jó gazda gondosságával eljárni, az állat fajának, fajtájának és élettani szükségleteinek megfelelő életfeltételekről gondoskodni. Ennek a rendelkezésnek a vádlott nem tett eleget, a kutyáit a törvényi előírást megszegve elhagyta. Ezt a magatartást a Büntető Törvénykönyv büntetni rendeli amikor előírja, hogy vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő az, aki gerinces állatát vagy veszélyes állatát elűzi, elhagyja vagy kiteszi.

A járási ügyészség arra tett indítványt, hogy a bíróság felfüggesztett szabadságvesztést szabjon ki a vádlottal szemben. A Hatvani Járásbíróság a napokban meghozott büntetővégzésével három rendbeli állatkínzás vétsége miatt egy év három hónapi, végrehajtásában két év próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte a férfit, írta dr. Konkoly Thege László.

 

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!