Csalás

2024.07.05. 11:30

Éveken át hozzájutott egy nő az elhunyt férje után járó juttatáshoz

Az elhunyt férfi felesége továbbra is megszerezte a korábban rokkantsági ellátásban részesülő férjének járó juttatást. Az Egri Járási Ügyészség két évre feltételesen felfüggesztette az eljárást. A nő azonban ennek nem tett eleget, ezért az ügyészség az eljárás folytatását indítványozta, most emeltek vádat.

Heol.hu

Az Egri Járási Ügyészség társadalombiztosítási juttatással visszaélés vétsége miatt emelt vádat egy nő ellen,  akinek a férje 2020 decemberében elhunyt. A férj részére korábban a kormányhivatal rokkantsági ellátást folyósított.  A nő azért, hogy továbbra is megszerezze a juttatást, elhallgatta a hivatal elől a férje halálát, így tévedésben tartotta a hatóságot. A nő összesen 324 ezer 540 forint kárt okozott a költségvetésnek  - közölte az Egri Járási Ügyészség helyettes sajtószóvivő ügyésze Dr. Gubala Ádám Miklós.

A hatóság elkapja azt a nőt, aki közel 4 évig kérvényezte elhunyt férje után járó juttatást
A hatóság elkapja azt a nőt, aki közel 4 évig kérvényezte elhunyt férje után járó juttatást (Illusztráció)
Forrás:  Shutterstock

 

Az Egri Járási Ügyészség korábban az eljárást az elkövetővel szemben kettő év időtartamra feltételesen felfüggesztette,  melynek keretében számára kötelezettségként írta elő a kár megtérítését. A nő azonban ennek nem tett eleget, ezért az ügyészség  az eljárás folytatását rendelte el, melynek keretében került sor a mostani vádemelésre. A járási ügyészség a vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt a vádlottal szemben.

A Büntető Törvénykönyv szerint, aki társadalombiztosítási ellátás, vagy az államháztartás alrendszereiből jogszabály  alapján természetes személy részére nyújtható pénzbeli vagy természetbeni juttatás megszerzése vagy megtartása céljából mást  tévedésbe ejt, tévedésben tart, vagy a valós tényt elhallgatja, és ezzel kárt okoz, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. 
Ez a bűncselekmény valósul meg, ha az okozott kár az ötvenezer forintot meghaladja, de az ötszázezer forintot nem. Az ilyen tiltott magatartások  azért bűncselekmények, mert az elkövetés tömegessé válásával jelentenek veszélyt a társadalomra és fenyegetik komoly mértékben a költségvetés sérthetetlenségét, írja a sajtószóvivő ügyész.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!