Tűzesetek

2024.07.24. 11:30

Idén eddig 210 vegetációs tűzeset volt Hevesben

Még mindig tűzgyújtási tilalom van, figyeljünk, figyelmeztet a katasztrófavédelem.

Molnár Helga

Nagyon meleg nyarunk van most is, az egész országra kiterjesztették a tűzgyújtási tilalmat, amiben a hőségnek is nagy szerepe volt. A tűzgyújtási tilalomról, továbbá ebben az időszakban a tűzgyújtással kapcsolatos információkról beszélgettünk Nagy Csabával a Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjével. – A tilalom egyrészt az erdőink védelmét is szolgálja. Magyarországon két fokozottan erdőtűzveszélyes időszakot különíthetünk el. Az egyik kora tavasszal van, a hóolvadás után közvetlenül, amikor a növények zöldülése előtt elsősorban rét- és tarlóégetések következtében gyullad meg az erdő, általában lombos erdőtelepítésekben és felújításokban okozva igen jelentős károkat. A másik veszélyeztetett időszak a nyári hónapokra esik, amikor hosszabb csapadékmentes időszakok fordulnak elő, és a forró időjárási viszonyok következtében az erdei avar- és tűlevélréteg teljesen kiszárad. Ezek az erdőtüzek elsősorban eldobott cigarettacsikkek és a tűzgyújtási tilalom kihirdetése ellenére meggyújtott tábortüzek, nyári gazégetések következtében keletkeznek. A tűzgyújtási tilalom elrendeléséről és a lakosság tájékoztatásról az erdőgazdálkodásért felelős miniszter – a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal egyeztetve – gondoskodik, s a közzétételtől visszavonásig érvényes – mondta.

Tűzgyújtási tilalom
Tűzgyújtási tilalom
Fotó: Illusztráció: Shutterstock

Kérdésként felmerülhet, milyen tényezőktől függ a tűzgyújtási tilalom megállapítása, illetve visszavonása. Mint mondta, a meteorológiai körülményektől, az élő és holt biomassza nedvességtartalmától, a keletkezett szabadtéri tűzesetek számától, gyakoriságától függ.
– Tűzgyújtási tilalom (fokozott tűzveszély) idején tilos tüzet gyújtani az erdőterületeken, valamint a fásításokban és az ezek 200 méteres körzetén belül lévő külterületi ingatlanokon. Ide értendők a felsorolt területeken található tűzrakó helyek, a vasút és közút menti fásítások, de tilos a parlag- és gazégetés is. A Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján napi frissítéssel megtekinthető, hogy van-e érvényben tűzgyújtási tilalom. A lakosság a lakóhelye környékén lévő erdőterületekről a NÉBIH EI által készített interaktív erdőtérképen találhat további információt. A belterületi kerti és növényi hulladék égetése a hatályos levegővédelmi szabályozás alapján tiltott. A tiltás alól az önkormányzat helyi rendeletben belterületi ingatlanokra felmentést adhat, melyben szabályozza az égetés feltételeit, körülményeit. Amennyiben nincs ilyen rendelete az önkormányzatnak, abban az esetben nem szabad avart és kerti hulladékot égetni. Felhívom a figyelmet, hogy vármegyénkben számos önkormányzati rendelet függetlenül attól, hogy erdő vagy fásítás 200 méteres környezetében vagyunk, megtiltja a zöldhulladék égetést a tűzgyújtási tilalom idejére. A kerti sütögetés ilyenkor sem tiltott, de csak fokozott odafigyeléssel tanácsos ilyen tevékenységet végezni. A nagy hőségben a növényzet szárazabb, könnyen meggyulladhat. Ha van rá lehetőség, használjunk inkább elektromos grillt – tanácsolta.

Kiemelte azt is, hogy a tűzgyújtási tilalom időszakában a legjobb, ha sehol nem gyújtunk tüzet, a növényi hulladék is várhat, a tűzből felszálló zsarátnok a lángoktól messzire is képes meggyújtani az elszáradt növényzetet. A szabadtéri tüzek számos esetben hétvégi házakra, melléképületekre és néhány esetben lakóházakra is átterjedtek már. A vegetációs tüzeknek környezetkárosító hatása is van, továbbá a tüzek elpusztítják az állatok élőhelyét, a gyorsan terjedő lángok elől sokszor a nagyobb állatok sem tudnak elmenekülni. Cigarettacsikket és üveget sehol se dobjunk el, ezek is könnyen tüzet okoznak szabad területeken.
– Idén 210 vegetációs tűzeset volt, közel 70 hektár tűzzel érintett területről számolhatok be, s 241 tűzoltó autó volt szükséges az oltásokhoz. Ilyen időszakban fontos a fokozott odafigyelés. A gyermekeket, házi kedvenceket néhány percre se hagyjuk a parkoló autóban! Még egy félárnyékban parkoló jármű utastere is életveszélyesen felmelegedhet. Ha bárki autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot.

A melegben gyakrabban riasztják a tűzoltókat szén-monoxid miatt is, mert a kéményben légdugó alakulhat ki. Mivel meleg vízre nyáron is szükségünk van, a szén-monoxid-mérgezés nyáron is fenyegető veszély. A nagy kánikulában előfordulhat, hogy a kintinél hűvösebb levegő beszorul a kéménybe, és a vízmelegítés során keletkező füstgáz nem tudja azt kilökni, emiatt visszaáramlik a lakótérbe és szén-monoxid jön létre. Ha többször is problémánk van a visszaáramlással, akkor kéményseprőt kell hívni, mert lehet, hogy le kell szigetelni a kéményt, vagy huzatfokozót kell rá szerelni – adott néhány jó tanácsot.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!