Bűnmegelőzés

2024.08.27. 17:24

Nem csak focimeccsen, az életben is be kell tartani a szabályokat, hangzott el Gyöngyöspatán

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat gyöngyöspatai Érted Neked Tanodájában Heves vármegyei rendőrök beszélgettek a bűnmegelőzési program témáiról a tanodás gyerekekkel.

Szabó István

Családi napot tartottak kedden Gyöngyöspatán a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Érted Neked Tanodájában. Az eseményen, amelyre a tanodás gyerekek családjai is hivatalosak voltak, kiemelt szerepet kapott a rendőrség bűnmegelőzési programjára épülő beszélgetés, amelyet az általános iskolás korú gyerekek és az egyenruhások folytattak. A rendőrség képviseletében a tanodába látogatott dr. Berndt-Iványi Judit r. hadnagy, a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztályának megbízott vezetője, Gálné Molnár Melinda r. alezredes, a vármegyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztályának kiemelt főelőadója, Soltész Bálint r. alezredes, a vármegyei rendőr-főkapitányság szóvivője, valamint Juhász Gábor r. főhadnagy, iskolai bűnmegelőzési tanácsadó. 

Bűnmegelőzési program a gyöngyöspatai Érted Neked Tanodában
Bűnmegelőzési program a gyöngyöspatai Érted Neked Tanodában
Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A tanoda foglalkoztatójában a tucatnyi, 7 és 14 év közötti gyöngyöspatai diákra egy-egy közösségépítő játék között nagyon komoly kérdések megválaszolása várt, természetesen a rendőrök segítségével. Rögtön az elején a mélyvízbe ugrottak a résztvevők. 

– Miért kell valakit megbüntetni? Mi a bűn? Ha olyat csinál valaki, amit nem szabad? Milyen bűncselekményeket ismertek? Hány éves kortól büntethető valaki? – sorjáztak türelemmel a rendőrök kérdései. A gyerekek többsége bizony elcsodálkozott, hogy ha nem régóta is, de 12 éves kortól már büntethető az elkövető. Erre azért van szükség, mert ilyen fiatal korban is követnek el már rablásokat, még emberölést is, magyarázták nekik az egyenruhások, akik azt a nem költőinek szánt, de annak megmaradt kérdést is feltették, vajon miért van az, hogy valahogy jobban tudjuk a jogainkat, mint a kötelességeinket? 

A téma kibontásához szorosan kapcsolódva azzal a kérdéssel folytatódott a beszélgetés, hogyan kell viselkedni egy közösségben? 

– Valahol itt kezd elkülönülni a jogszerű viselkedés a jogsértéstől. A tanoda is egy közösség, és minden közösségnek vannak szabályai. Milyen szabályokat kell betartani például a tanodában, az ottani foglalkozásokon? Miért kellenek egyáltalán szabályok? – serkentettek közös gondolkodásra a rendőrök.

Mivel a tanodás gyerekek elmondták, hogy mindannyian nagyon szeretnek futballozni, sőt, híres focisták szeretnének lenni, ezért adódott a nekik igazán testhezálló kérdés: Mit gondoltok, le van-e írva valahol, hogy mit lehet csinálni egy futballmeccsen, vagy mindenki úgy játszik, ahogy akar? A gyerekek szinte kórusban válaszoltak: ott is vannak szabályok, és azokat be kell tartani. 

– De ha ott be kell tartani a szabályokat, akkor máshol is, nem? Ha ezt megértitek, máris előrébb vagyunk egy lépéssel. Tényleg nem lenne jó a foci, ha nem lennének szabályai. Az életnek sincs értelme szabályok nélkül. Ha mindenki büntetlenül azt csinálhatná, amit akar. Egyáltalán nem lenne jó – magyarázták az iskolásoknak az egyenruhások.

A többieknél kissé vásottabban viselkedő diákok máris újabb kérdésekre adtak okot.

– Ahogy most viselkedsz, az szerinted jó? Nem lenne jobb, ha inkább jó példa lennél? Egy olyan közösségben, ahol gyakorlatilag mindenki ismer mindenkit, mivel tudtok jó példa lenni a többiek előtt? Azok előtt, akik rosszul viselkednek, esetleg már bűnöznek. Változna valami, ha ti változtok? Van, aki csatlakozna hozzátok? Lehetne változni? Van segítségetek hozzá? – sorjáztak ismét a rendőrök kérdései.

A kisdiákok az utolsó kérdésre, meglehetősen tanácstalanul, nemmel válaszoltak, de az egyenruhások rámutattak, ők éppen azért vannak itt, és éppen azért működik a tanoda is, hogy segítsen. Felhívták a gyerekek figyelmét arra is, hogy fedezzék fel magukban azokat a képességeket, amelyekkel más nem rendelkezik, mert azzal ki lehet emelkedni, jó példává lehet lenni. A bűnmegelőzési beszélgetésen megkerülhetetlen téma volt a kábítószer is.

– Miért drogoznak az emberek? Miért kezdik már el nagyon fiatalon? – kérdezték a rendőrök az iskolásokat.

A kisdiákok egyhangúlag a körülményeket említették: már tudják, hogy baráti társaságokban a szerhasználók megkínálnak másokat is droggal, akiket ezzel aztán rászoktatnak. Jellemzően ma már olcsóbban lehet droghoz, mint alkoholhoz jutni, a fajtától függően. Nagy veszélyben van, aki a drogozást látja maga körül, hangzott el a közös megállapítás a rendőrök és a gyerekek részéről.

A súlyos kérdésekre adandó válaszok keresése után bográcsban főtt szalonnás-kolbászos paprikás krumpli várta a családi nap résztvevőit. Összegzésül a gyerekekkel foglalkozó rendőröktől megtudtuk, hogy a bűnmegelőzési program valamennyi, gyerekeket foglalkoztató állomásán végtelen türelem szükséges gyakran a minimális eredmény eléréséhez is. Ám, ha a legkisebb eredményt is sikerült elérni egy-egy alkalommal, már megérte az erőfeszítés, fogalmaztak a Heves vármegyei rendőrök.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!