Figyelnek

2024.08.07. 06:55

Mélyebben a zsebükbe kell majd nyúlni a gyorshajtóknak

A kiszabható legnagyobb büntetésnél, a kisebb gyorshajtásoknál is nagy változás várható augusztus közepétől. A legnagyobb bírság összege 390 ezer után 468 ezer forintra nő.

Heol.hu

A gyorshajtás büntetési tétele emelkedni fog, a Magyar Közlönyben július 31-én tett bejelentés alapján: augusztus 16-tól alsó hangon 50 ezer forintra bírságolják a gyorshajtást - írja a vezess.hu.

Utoljára tavaly szeptemberben drágult a gyorshajtás, ami után a korábbi 30 ezer helyett 39 ezer forintról indult az objektív felelősség hatáskörébe sorolt sebességtúllépéssel járó bírság minimumösszege, ami mostantól 50 ezer forintra emelkedik. Mivel az objektív felelősség hatáskörébe sorolt gyorshajtások bírságtétele annak bevezetése, 2008. május 1-je óta sávos, így továbbra is eltérő tételekkel számolhatnak az autósok – az egyes tételek így változtak:

  • 58 500 helyett 70 ezer 
  • 78 ezer helyett 100 ezer
  • 117 ezer helyet 140 ezer
  • 169 ezer helyett 210 ezer
  • valamint 260 ezer helyett 312 ezer forint.
Gyorshajtások bírságtétele
Gyorshajtások büntetési tételeiről szóló táblázat
Forrás: Vezess.hu

A kiszabható legnagyobb büntetésnél is óriási ugrás következik: az eredetileg 300 ezer, majd – a tavalyi emeléssel – 390 ezer után 468 ezer forintra nő az összeg.

Mindezek fényében jobb óvatosnak lenni a szabálytalankodással, ráadásul mint ahogy arról már beszámoltunk, heti rendszerességgel figyelik drónról a forgalmat és szűrik ki ezáltal a szabálysértőket a Heves Vármegyei rendőr-főkapitányság munkatársai. Két hete Hatvanban, múlt héten Hevesen figyelték a levegőből a történéseket, például azt, hogy megadják-e a gyalogosoknak az elsőbbséget a gyalogátkelőhelyeken a közlekedők vagy nem, s betartják-e a táblák utasításait. Július 4-én délelőtt Almárra települt ki egy csoport, s egy órán keresztül figyelte a forgalmat, kiemelten az útfelújítás miatt. Azt vizsgálták, betartják-e a forgalomirányító lámpák utasításait az autósok, s nyugodtan állapíthatták meg, hogy igen. Az egy óra alatt nem találtak szabálytalankodót, tudtuk meg akkor Soltész Bálint szóvivőtől. A közlekedőket azonban nem csak a levegőből, a földről is figyelik.

A vezess.hu a változással kapcsolatban kiemelte, fontos, hogy az üzembentartó felelős egyes közlekedési szabálysértésekért, így bizonyos gyorshajtásokért is. Ha nagyobb, azaz óránkénti 100 kilométer alatti megengedett legnagyobb sebességnél – tehát általánosságban lakott területen belüli és országúti szakaszokon – legalább óránkénti 15 kilométeres, valamint óránkénti 100 kilométer feletti megengedett legnagyobb sebességnél – jellemzően gyorsforgalmi utakon – legalább óránként 20 kilométeres sebességtúllépés esetén anélkül kiszabható a bírság, hogy az elkövető, azaz a járművezető személye ismert lenne. Az üzembentartó felelőssége, hogy ha másnak átadja a járművet, bizonyítani is tudja ezt, és akkor ő fizet, nem pedig az üzembentartó.

Erre azért volt szükség, mert korábban, ha nem állították meg a helyszínen a gyorshajtót, a rendőrség levélben fordult a jármű üzembentartójához, hogy nyilatkozzon arról, ki vezetett – csakhogy a magyar törvények lehetőséget adtak arra, hogy ne kelljen terhelő vallomást tennie a család tagjaira. Ez 2008 óta már csak a kisebb gyorshajtásoknál működik, a 15, illetve óránként 20 kilométert meghaladó gyorshajtások esetén valaki mindenképpen fizet. Augusztus 16-tól azonban nemcsak a gyorshajtásért, de az objektív felelősség körébe tartozó további szabálytalanságokért is többet kell fizetniük a szabálytalan autósoknak, mint például a leállósávon való haladásért, de más besorolású szabálysértések, többek között a behajtási tilalom megsértésének vagy a biztonsági öv használatának elmulasztása esetén is nagyobb a bírság összege.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában