Parlagfű

2024.07.23. 14:00

Parlagfű: találtak már bírságolandó területet Heves vármegyében

Ha bimbós, már bírság jár érte. A parlagfű pollenszemei már megjelentek.

Molnár Helga

A parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan július utolsó hétvégéjén több helyen is elérheti a tüneteket okozó szintet, az allergiás tünetek erősségének mérséklése érdekében a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) azt javasolja a parlagfű virágporára érzékenyeknek, hogy mielőbb kezdjék meg a gyógyszeres kezelést vagy keressék fel kezelőorvosukat a megfelelő gyógyszeres kezelés beállítása érdekében. A témában megkerestük a Heves Vármegyei Kormányhivatalt azért, hogy megtudjuk, mi a parlagfűhelyzet szűkebb hazánkban. Kővágó Melinda, a kormányhivatal növény-és talajvédelmi osztályának vezetője úgy fogalmazott, bár a pollenszezon már javában tart Heves vármegyében is, jelenleg a levegőben a csalánfélék pollenkoncentrációja közepes, a gombafélék magas koncentrációt mutatnak. A parlagfű pollenszemei már megjelentek ugyan a levegőben, de még tüneteket nem okozó, alacsony koncentrációban. 

Heves vármegyében óriási parlagfüves részre bukkantak
Heves vármegyében óriási parlagfüves részre bukkantak
Fotó: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

 

Az allergia sajnos Heves vármegyében is nagyon sok ember életét keseríti meg. Ennek egyik fő kiváltó oka a hazánkban a legerősebb allergén növényként ismert parlagfű, annak virágpora, vagyis a parlagfű pollen. – A parlagfű tömeges virágzása és pollenszórása vármegyénkben a sokéves tapasztalatok szerint csak augusztus második felétől várható, de az idei év időjárása a gyomnövény fejlődésének igen kedvező volt. Vármegyénkben a július hónap első felének időjárását döntően a kánikula, 30 Celsius fok feletti napi maximum hőmérsékletek és ezzel párhuzamosan lokálisan és hirtelen, nagy mennyiségben lezúduló csapadéktömeg jellemezte. Így a parlagfű nagyobb volumenű virágzása már augusztus elején várható lesz. A Heves Vármegyei Kormányhivatal ebben az évben is kiemelt fontosságú feladatként végzi a rendkívül allergén parlagfű mentesítésével összefüggő tevékenységeket – közölte.

Andornaktálya határában, drón segítségével folyt a parlagfű-felderítés
Andornaktálya határában, drón segítségével folyt a parlagfű felderítése
Fotó: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

 

Parlagfű: ha bimbós, már bírság jár érte!

Kiemelte, a parlagfű elleni védekezés a földhasználók törvényben meghatározott kötelezettsége, amely a bel- és külterületekre egyaránt vonatkozik. A védekezési kötelezettség teljesítésének helyszíni ellenőrzését külterületen az ingatlanügyi hatóság (a kormányhivatal földhivatali osztályai), belterületen a jegyző végzi. Kiemelt célként a hatóság törekszik arra is, hogy elősegítse a földhasználók önkéntes jogkövető magatartását. Ezért az idei évben is alkalmazzák az Agrárminisztérium által 2022-ben bevezetett eljárási elemet, mely szerint a hatóság a parlagfű megjelenését minden fejlődési állapotában felderíti, így már a gyomnövény száras- leveles állapotát is jegyzőkönyvben rögzíti. A kormányhivatal földhivatali osztályai 2024. május 13-tól megkezdték a határszemléket, amelyek során külterületeken a parlagfű előfordulását is felderítik. Azokat a jegyzőkönyveket, amelyeken száras-leveles állapotú parlagfű kerül felvételezésre, a földhivatalok átadják a növény- és talajvédelmi hatóságnak.

– A növény- és talajvédelmi hatóság ekkor még csak megelőző jelleggel, tájékoztató levélben hívja fel az ingatlanügyi nyilvántartásba bejegyzett földhasználók, ennek hiányában a tulajdonosok figyelmét védekezési kötelezettségükre. Tehát arra, hogy a felvételezett területen akadályozzák meg a parlagfű virágbimbós állapotának kialakulását, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan tartsák fenn, valamint arra, hogy a mentesítésre megtett intézkedésről határidőben jelezzen vissza a növény- és talajvédelmi hatóságnak. A tájékoztató levél megküldésével egy időben hatósági eljárás nem indul, növényvédelmi bírság kiszabására ekkor még nem kerül sor. A tájékoztató levél felhívja a figyelmet arra is, hogy amennyiben a parlagfű eléri a virágbimbós állapotot, a földhasználó milyen jogkövetkezményekre számíthat (közérdekű védekezés elrendelése, illetve növényvédelmi bírság kiszabása). A növény- és talajvédelmi hatósághoz július közepéig a kormányhivatal földhivatali osztályaitól kizárólag száras-leveles fejlődési stádiumot rögzítő jegyzőkönyvek érkeztek be. Eddig 80 helyrajzi számra vonatkozóan küldött a hatóság figyelemfelhívó tájékoztató levelet a földhasználók részére, összesen 87,54 hektár területet érintően. Sajnos azonban ezt követően már virágzó fejlődési stádiumot rögzítő helyszíni ellenőrzési jegyzőkönyvet is megküldtek a növény- és talajvédelmi osztályra – részletezte.

Azt is elmondta, hogy a területen észlelt és jegyzőkönyvben rögzített virágbimbós vagy virágzó parlagfű jelenléte azt jelenti, hogy a földhasználó a parlagfű elleni védekezési kötelezettségének nem tett eleget, ezért hivatalból eljárás indul ellene. A mulasztó földhasználóval szemben a törvényi előírások szerint a következő szankciókat kell érvényesíteni:

  • A fertőzött területre vonatkozóan a lehető leghamarabb el kell rendelni a közérdekű védekezést.  

A parlagfű elleni közérdekű védekezés kultúrnövénnyel fedett területen is elrendelhető, ha a parlagfűvel való felületi borítottság meghaladja a harminc százalékot. A közérdekű védekezés során az érintett kultúrában okozott károkért a földhasználó kártalanításra nem tarthat igényt. A közérdekű védekezés költségei a mulasztó földhasználót terhelik.

  • A törvény szerint a védekezési kötelezettségét elmulasztó földhasználóval szemben minden esetben növényvédelmi bírságot kell kiszabni. A növényvédelmi bírság összegét a parlagfűvel fertőzött terület mérete és a parlagfű borítottság mértéke határozza meg. A bírság összege 15 ezer forinttól ötmillió forintig terjedhet. Az adott földterületen ismételten rögzített jogsértő állapot esetén a bírságot megint ki kell szabni, és a három éven belüli újbóli jogsértés esetén a kiszabott bírság összegét másfélszeresére kell emelni. A hatósági eljárás költségei szintén a mulasztó földhasználót terhelik.

– Tekintettel arra, hogy a parlagfű-mentesítés a hatóság, a földhasználók és a lakosság közös ügye, és annak eredménye pedig csak összefogással lehet sikeres. A parlagfűvel fertőzött területekről bárki lakossági bejelentést is tehet személyesen, vagy elektronikusan a Parlagfű Bejelentő Rendszer internetes felületén. A vármegyénk területén is hamarosan elkezdődik a parlagfű tömeges virágzása és pollenszórása, a földhasználóknak már most tenniük kell annak érdekében, hogy ezt az állapotot megelőzhessük. Ezért ismételten felhívjuk a földhasználók figyelmét, hogy a törvényben előírt védekezési kötelezettségüknek a vegetációs időszak végéig folyamatosan tegyenek eleget. A felelősségteljes, jogszabálykövető magatartás mindannyiunk érdeke – mondta. Megtudtuk azt is, hogy idén már július közepén találtak virágzó állapotú allergén gyomnövényt a kormányhivatal mezőgazdász munkatársai. Az első, már bírságolandó állapotot rögzítő jegyzőkönyv egy Heves város határában található, bő hektárnyi méretű zabtábláról készült.

Kedden elkísértük a kormányhivatal munkatársait parlagfű-felderítésre, drónnal kutattak Andornaktálya határában az allergén gyomnövény után, fotóink ott készültek:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában