Védekezés

2024.05.12. 06:55

Parlagfű ellen: 2023-ban hétmillió forint bírságot szabtak ki Hevesben

Megkezdődik vármegyénkben a felderítés. Küzdenek a parlagfű ellen.

Molnár Helga

2023-ban is sok gondot okozott a parlagfű

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Az allergia sajnos Heves vármegyében is nagyon sok ember életét keseríti meg. Ennek egyik fő kiváltó oka a parlagfű virágpora – a sokat emlegetett parlagfű pollen. A parlagfű tömeges virágzása és pollenszórása vármegyénkben a sokéves tapasztalatok szerint ugyan csak augusztus második felétől várható, de a földhasználóknak már most tenniük kell annak érdekében, hogy ezt az állapotot megelőzhessük.

Hamarosan kezdődnek vármegyénkben a határszemlék, amelyek része a parlagfű felderítése is. A száras-leveles gyomnövény jelenlétére és a későbbi, bimbós vagy virágos állapot miatti jogkövetkezményekre a hatóság levélben felhívja a földhasználók figyelmét. Tavaly 93 külterületi ingatlan miatt küldött tájékoztatót a kormányhivatal és csak egyetlen esetében volt szükség hatósági eljárás indítására – hangzott el a napokban a parlagfű-mentesítéssel kapcsolatos feladatokról tartott szakmai értekezleten Egerben, írja a Heves Vármegyei Kormányhivatal.

A földhivatali osztályok, valamint az agrár főosztály növény- és talajvédelmi osztályának munkatársai egyeztették az idei feladatokat és áttekintették a parlagfű-felderítéssel kapcsolatos korábbi tapasztalatokat. Elhangzott, továbbra is kiemelt cél az allergén gyomnövény visszaszorítása és a földhasználók jogkövető magatartásának segítése.

A határszemlék során a földhivatalok szakemberei a parlagfű megjelenését minden fejlődési állapotában felderítik, jegyzőkönyvben rögzítik. A növény- és talajvédelmi hatóság tájékoztató levélben hívja fel a földhasználó figyelmét arra, hogy a területen meg kell akadályozni a parlagfű virágbimbós állapotának kialakulását. Az utóellenőrzések során mindössze egy ingatlan esetében vált szükségessé hatósági eljárás indítása. A korai felderítés hatékonynak bizonyult.

A felderítő munkát segítik a lakossági bejelentések is, amelyet akár online – a NÉBIH által működtetett Parlagfű Bejelentő Rendszer felületén – is meg lehet tenni. A kormányhivatal minden bejelentést a lehető leghamarabb – 5 napon belül –, helyszíni ellenőrzéssel kivizsgál.

2023-ban összesen 194,4 hektár vonatkozásában indult hatósági eljárás, közérdekű védekezésre 112,1 hektáron került sor. Növényvédelmi bírságot 145 esetben, 7 millió 903 ezer 750 forint összegben szabtak ki. A legmagasabb bírságtétel 1 millió forint volt. Összességében megállapítható, hogy vármegyénkben az elmúlt években ténylegesen csökkent a parlagfűvel fertőzött külterületek nagysága. A tudatos szemléletformálás és a rendszeres ellenőrzések hatására a tapasztalatok szerint a gazdálkodók többsége ma már kiemelt figyelmet fordít a parlagfű elleni védekezésre.

Ignácz Balázs, a főispán is azt hangsúlyozta, kiemelt feladatként tekintenek a parlagfű elleni védekezésre.
– Nem az a célunk, hogy büntessünk, hanem hogy csökkentsük a vármegyében a parlagfű jelenlétét. Tavaly sikeres évet zártunk ebben a tekintetben, fel tudjuk hívni a gazdálkodók figyelmét a parlagfű jelenlétére – húzta alá.

Jelenlegi parlagfű helyzetkép Heves vármegyében

Vármegyénkben a parlagfű csírázása és kelése ebben az évben a szokásosnál korábban megindult. A nyáriasan meleg április első napjaiban már 2 leveles parlagfű növényekkel is találkoztak a szakemberek a határban. Később az időjárás az évszaknak megfelelővé vált, ami visszafogta a kultúrnövények és a parlagfű fejlődését is. A gyomnövény átlagos fejlettségi állapota jelenleg a 2 és a 6 leveles közé esik. A szakemberek tapasztalatai szerint a gyomirtó szeres alapkezelések hatékonysága általában megfelelő volt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában