Bűnügy

2024.08.27. 11:01

Mialatt békésen aludt, kirabolták

Verpeléten tulajdonított el rengeteg készpénzt egy éppen alvó embertől. Az ügyészség egy fiatal nőt a 25 éves fiútestvérével együtt vádol, akikhez 8 további lopás köthető.

Heol.hu

Egy alvó személyt lopott meg egy fiatal nő tavaly júliusban Verpeléten, ezért cselekménye kifosztás bűntettének minősül. Az Egri Járási Ügyészség emiatt vádat emelt ellene. További nyolc lopás kapcsán az ügyészség a 25 éves fiútestvérével együtt vádolja az elkövetőt, tekintve, hogy a fiatalember ezekben a bűncselekményekben a tettestársa volt. A kifosztásra a reggeli órákban került sor, amikor a nő belopózott a verpeléti családi ház lakószobájába és az ott alvó sértett ágyához közeli szekrényből – a ruhák tetejéről – elemelt egy pénztárcát, melyben közel harmincezer forint készpénz mellett különböző iratok voltak.

Augusztusban a két testvér több alkalommal zöldségeket lopott két verpeléti ház kertjéből, ahová a kerítésen átmászva jutottak be. A vádlottak szintén Verpeléten bolti lopást is elkövettek, valamint ugyancsak megmászva a kerítést behatoltak több ingatlan udvarára és lakóépületeibe, ahonnan jellemzően szerszámokat és élelmiszert vittek magukkal.

A fotót a lopások egyikének helyszínén készítette a rendőrség a vádlottak által megmászott kerítésről.
A fotót a lopások egyikének helyszínén készítette a rendőrség a vádlottak által megmászott kerítésről.
Fotó: Magyarország Ügyészsége

A járási ügyészség a vádiratában arra tett mértékes indítványt, hogy a bíróság a letartóztatásban lévő terheltekkel szemben három, illetve két és fél évi végrehajtandó börtönbüntetést, valamint hasonló időtartamú közügyektől eltiltást szabjon ki, egyben kötelezze őket kártérítésre az egyes sértettek vonatkozásában.

A Büntető Törvénykönyv az erőszakos vagyon elleni bűncselekmények körében úgy rendelkezik, hogy aki idegen dolgot jogtalan eltulajdonítás végett úgy vesz el mástól, hogy evégből lerészegíti, vagy bódult állapotát idézi elő, illetve az általa más bűncselekmény elkövetése során alkalmazott erőszak, az élet vagy a testi épség elleni közvetlen fenyegetés hatása alatt álló személytől vesz el, továbbá aki védekezésre képtelen, illetve a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személytől elvesz, az bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő - írta dr. Konkoly Thege László sajtószóvivő ügyész, címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!