Önkéntes tűzoltók

2024.08.13. 19:55

Az önkéntes tűzoltók évről évre több segítséget nyújtanak a hatóságoknak is

Heves vármegyében, 2022-ben 269, 2023-ban pedig 336 eseménynél támogatták a katasztrófavédelmi szervek munkáját. Az önkéntes tűzoltók szabadidejüket feláldozva segítenek, az egyesületekben pedig kiválóan működő csapatokat alkotnak.

Hornyák Réka

A Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjével, Nagy Csabával beszélgettünk az önkéntes tűzoltók munkájáról és a hivatásos tűzoltókkal való kapcsolatukról. Az önkéntes tűzoltók leginkább villámárvizeknél, viharkároknál, szabadtéri tűzeseteknél avatkoznak be. Az elmúlt években azonban alpintechnikai mentéseknél is bizonyították szakmai tudásukat és eltűnt személy keresésében is segítették már a hatóságok munkáját.

Önkéntes tűzoltók mérik össze tudásukat az Érsekkertben
Önkéntes tűzoltók mérik össze tudásukat az Érsekkertben
Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Nagy Csaba elmondta, hogy Heves vármegyében 26 beavatkozó, továbbá 3 csak hagyományőrző tevékenységet folytató önkéntes tűzoltó egység van. A tűzoltó egyesületek 2022-ben 269, 2023-ban pedig 336 eseménynél támogatták a katasztrófavédelmi szervek munkáját.

De mi kell ahhoz, hogy valaki önkéntes tűzoltó lehessen?

– Szakmai képesítés és alaptanfolyam elvégzése is szükséges. Fontos feltétele az együttműködési megállapodásnak a szakmai képesítések megszerzése, hiszen szaktevékenységet csak az az egyesületi tag végezhet, aki legalább a 40 órás tűzoltó alaptanfolyamot elvégezte. Ez a képzés elméleti és gyakorlati alapismereteket tartalmaz. A tanfolyamot a katasztrófavédelmi szervek térítésmentesen szervezik az egyesületi tagok részére. Emellett a tagok az egyesületnél meglévő tűzoltótechnikai eszközök - mint a láncfűrész, a szivattyú, az áramfejlesztő vagy a feszítővágó – kezelői képesítésével is kell hogy rendelkezzenek - részletezte vármegyénk katasztrófavédelmi igazgatóságának szóvivője. 

Az egyik legfontosabb feltétel egy önkéntes tűzoltó egyesület létrehozásának az, hogy összegyűljön legalább tíz személy egybehangzó nyilatkozata. Az alapszabályban rögzíteniük kell a tevékenység céljaként, hogy a tűzoltási és műszaki mentési feladatok ellátásában közreműködnek. Az egyesület létrehozását követően születhet megállapodás a katasztrófavédelemmel. 

Az önkéntesek feladatai sem mindennaposak

Az egyesülettel az a hivatásos tűzoltóság köt együttműködési megállapodást, amelyiknek a működési területéhez tartozik az egyesület székhelye. A megállapodás rögzíti az önkéntes tűzoltó egyesület tevékenységi területét is, amely jellemzően a székhelyt, esetleg még néhány közeli szomszédos települést foglal magába. Vármegyénkben azonban volt már rá példa, hogy önkéntes tűzoltók tömeges viharkárokat vagy villámárvizet követően távolabbi településen is kivették a részüket a károk felszámolásában.

– Attól függően, hogy milyen tűzoltó egységről beszélünk, különböző intézkedési jogkörökről is beszélünk. Van ugyanis önállóan beavatkozó tűzoltó egyesület és közreműködő tűzoltó egyesület is. Az önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesület rendelkezik olyan taggal, aki tűzoltás/műszaki mentés vezetésére jogosult. Az ő jogaik és kötelezettségeik azonosak a hivatásos tűzoltókéval. A közreműködő önkéntes tűzoltó egyesületek azonban a hivatásos tűzoltók irányítása mellett dolgozhatnak a káresetek felszámolásán. Jogaik és kötelezettségeik nem különböznek az állampolgárok jogaitól és kötelezettségeitől, azonban felszerelésüknek és végzettségeiknek köszönhetően a hivatásos erők helyszínre érkezéséig meg tudják kezdeni a káresetek felszámolását – mesélte Nagy Csaba. 

Elmondta, hogy bár az önkéntes tűzoltók fizetség nélkül dolgoznak, támogatásban részesülnek. A központi költségvetésben már évekre visszamenően évente hétszázmillió forint áll rendelkezésre az önkéntes tűzoltó egyesületek és az önkéntes mentőszervezetek támogatására. Ebből az összegből hatszázmillió forint az önkéntes tűzoltó egyesületek, százmillió pedig az mentőszervezetek fejlesztésére fordítható. A katasztrófavédelem központi szerve a Magyar Tűzoltó Szövetség közreműködésével közösen minden évben pályázatot ír ki, a hivatásos tűzoltósággal együttműködési megállapodással rendelkező tűzoltó egyesületeknek. A pályázati anyagokat jellemzően május közepéig kell eljuttatniuk az illetékes tűzoltó-parancsnokságra.

Mire pályázhatnak az önkéntesek?

– Pályázni tűzoltási, műszaki mentési, ifjúságnevelési és hagyományőrzési tevékenységhez kapcsolódó költségek finanszírozására, műszaki, technikai és informatikai fejlesztésre, valamint az önkéntesek oktatásának támogatására lehet. Továbbá, támogatás nyerhető szertárépítésre és -felújításra, rádiókra, védő- és technikai eszközökre éppúgy, mint tűzoltótechnika-kezelői vizsgára, gépjármű és technikai eszköz felújítására. Az idei pályázaton kérhettek támogatást olyan tűzoltó védő- és technikai eszközökre, kéziszerszámokra és egyéb felszerelésekre is, amelyek egyébként nem szerepelnek a központi beszerzési körben. A pályázati lehetőség évről évre biztosítja az egyesületek kiszámítható fejlődését, jelentős szerepet játszik abban, hogy folyamatosan erősödni tud a hivatásos és az önkéntes szervezetek közötti együttműködés – fogalmazott a sajtószóvivő. 

Elárulta továbbá, hogy 2024-ben Heves vármegyében 23, valamely Heves vármegyei hivatásos tűzoltó-parancsnoksággal együttműködési megállapodással rendelkező egyesület részesült csaknem 17,5 millió forint támogatásban. A megítélt támogatást jellemzően működési költségeikre, szertárépítésre és -felújításra, gépjármű- és technikaieszköz-felújításra fordíthatják majd, illetve az összegeken kívül közel 300 ezer forint értékben felszereléseket is kapnak.

Az önkéntes egységek kiválóan kiegészítik a hivatásosok munkáját

– A beavatkozások száma is mutatja, hogy jól megy az együttműködés. Leggyakrabban villámárvizeknél, viharkároknál, szabadtéri tűzeseteknél avatkoznak be az önkéntesek, de alpintechnikai mentéseknél is megmutatták már rátermettségüket, továbbá eltűnt személy keresésében is segítették a hatóságok munkáját. Nagy tisztelet jár az önkéntes tűzoltó egyesületek tagjainak, hiszen önként, fizetség nélkül, szabadidejükben végzik a feladataikat. A szaktevékenység mellett számos szervezet célul tűzte ki a tűzoltó hagyományok ápolását, tájékoztatási feladatokat is ellátnak, erősítik a település közösségének összetartását, illetve az utánpótlás-nevelésben is részt vesznek – zárta gondolatait Nagy Csaba. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!