Letöltendő börtönt kapott

3 órája

Baltával támadt a rendőrre, pitbullját is ráuszította

Tárgyalást tartott és bűnösnek mondta ki P. I. vádlottat a Füzesabonyi Járásbíróság felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette és testi sértés vétségében – tájékoztatta portálunkat Hoszné dr. Nagy Tímea bíró, az Egri Törvényszék sajtószóvivője.

Sike Sándor

Az elsőfokon eljáró járásbíróság 2 év 6 hónap letöltendő szabadságvesztést szabott ki halmazati büntetésként, mellékbüntetésként három évre a közügyektől eltiltotta. A szabadságvesztés büntetés fokozata börtön, a kétharmad rész kitöltésével szabadulhat. A bíróság a balta és metszőolló bűnjeleket elkobozta, valamint bűnügyi költség megfizetésére kötelezte a vádlottat.

Baltával támadt a rendőrre, pitbullját is ráuszította
Baltával támadt a rendőrre, pitbullját is ráuszította (Illusztráció)
Forrás:  Shutterstock

A sajtószóvivő közlése szerint az ítélet nem jogerős, mert az ügyészség súlyosításért, a vádlott és védője elsősorban felmentésért, másodsorban enyhítés érdekében jelentett be fellebbezést.

Az ítéleti tényállás egyebek között azt tartalmazza, hogy a vádlott ittas állapotban, otthonában házastársával heves  szóváltásba – mondhatni "ordibálásba" – keveredett. Hangos veszekedésük miatt bejelentés érkezett a rendőrhatósághoz. P. I. lakóhelyére kiérkezett a sértett, mint intézkedést foganatosító rendőr, akit a  vádlott beengedte a lakóházba. 

A lakásban aztán a terhelt a rendőrnek is "megmutatta" agresszív arcát: a kezében egy baltával fenyegetően a sértett irányába hadonászó mozdulatokat tett, és azt közölte,  hogy „ezzel megöllek titeket”. A sértett felszólítására P. I. kiment az udvarra, ahol továbbra is hangosan kiabálva közölte, hogy elő fog venni egy kést, azzal meg fogja  ölni a sértettet.  

Ezt a késes megölést ugyan nem tette meg a vádlott, ellenben előhívta pitbull kutyáját, és – „támadj” utasítást adva  neki – a rendőrre uszította. A vádlott folyamatos ellenállást tanúsított közben jobb  kézzel, ököllel, megütötte a sértettet – állapította meg a vádirat alapján a bíróság.

A Büntető törvény rendelkezése szerint 8 év is kiszabható

A Btk. 310. paragrafusa mondja ki, hogy aki hivatalos vagy külföldi hivatalos személyt jogszerű eljárásában erőszakkal vagy fenyegetéssel akadályoz; jogszerű eljárásában erőszakkal vagy fenyegetéssel intézkedésre kényszerít, vagy; eljárása alatt, illetve emiatt bántalmaz, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a hivatalos személy elleni erőszakot csoportosan, fegyveresen vagy felfegyverkezve követik el.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!