Közveszély

2024.09.17. 13:54

Bár a vádlott halott, még tart az eljárás a gázrobbanás ügyében

Egymást érik a büntetőperek szeptember harmadik hetében. Az Egri Törvényszék a nagy kárt okozó közveszélyokozás bűntette ügyében tűzött ki tárgyalást hétfőre. Ennek az eljárásnak azonban az az "érdekessége", hogy az ügy terheltje időközben elhunyt.

Sike Sándor

Ami a törvényszéki ügyet illeti, annak vádlottja K. Z., akivel kapcsolatban megírta már portálunk, hogy őt el már nem ítélhetik, a halálba itta magát ugyanis. A bíróságon azonban nem szűnik meg ilyen egyszerűen egy eljárás, ezért is kérdeztük meg a törvényszék sajtószóvivőjét, hogy mi történt, s történik a továbbiakban.

Hoszné dr. Nagy Tímea bíró portálunknak elmondta: szeptember 16-ra jóval korábban tűzte ki a tárgyalást a bíróság, méghozzá a vádlott rendőri elővezetését elrendelve. A rendőrség azonban nem a vádlottat hozta – nem is hozhatta – hanem bejelentette annak halálát. A bíróság ezért az ülést ismét elnapolta a halotti bizonyítvány beszerzése végett, s csak ezt követően szüntetheti majd meg az eljárást.
A most már néhai K. Z.-t egyébként azzal vádolták, hogy az általa bérelt társasházi lakásban okozott robbanást, 200 millió forintot is meghaladó kárt okozva. A vádirat szerint a terhelt az egyik éjjel, a szobájában lévő konvektort leszerelte a gázvezetékhez csatlakozó flexibilis csőről.  A gázvezeték folytonosságának megszakadása miatt a földgáz kiáramlott a lakás  légterébe, ahol feldúsult.  

A másnap reggeli – a lakás konyhájában történt rágyújtással  – idézte elő a detonációt dohányozni kezdett, és a cigaretta  meggyújtásához használt nyílt láng a már robbanóképes gázelegyet berobbantotta.  A robbanás következtében K.-n kívül – aki 8 napon túl gyógyuló sérüléseket  szenvedett – más, az épületben tartózkodó személy nem sérült meg.  

A robbanás következtében a társasház közös tulajdonban lévő részei és a külön  tulajdonban lévő ingatlanok tekintetében keletkezett kár összege meghaladta a 200  millió forintot. A vádlott szándékos cselekményével különösen nagy kárt okozva, közveszélyt idézett elő. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!