Az elmúlt négy évtized kiemelkedő és nagyon tanulságos bűnügyei Heves vármegyében

2024.09.06. 20:00

Elszórt ezresek: főbérlő lopott meg albérlőt

Előzetes letartóztatásban várhatta az eljárás folytatását, amelyet lopás bűntettének alapos gyanúja miatt folytattak vele szemben.

Dr. Szalay Zoltán

Tapasztalataink szerint – s a bűnügyi adatok is ezt látszanak alátámasztani – általában az albérlők szokták megkárosítani elsősorban rongálással, néha tárgyak eltulajdonításával azokat, akik a lakásukba meghatározott időre befogadják őket. Szerencse az újságnak, szerencsétlenség az érintett sértettnek, hogy ezúttal megfordítva történt az eset. Így számolt be egy nem mindennap előforduló bűnügyről a Heves Megyei Hírlap jogelődje, a Népújság az 1990. augusztus 23-i számában. 

Moving,House,,Relocation.,Man,Hold,Key,House,Keychain,In,New, A főbérlő kulcsot adott a lakójának, de bejárt a lakrészébe
A főbérlő kulcsot adott a lakójának, de bejárt a lakrészébe (Illusztráció)
Fotó: shisu_ka / Forrás:  Shutterstock

Amint a lap rendőrségi tájékoztatás nyomán megírta, a 23 esztendős P. T. – aki abban az időben semmilyen munkahelyhez tartozónak nem vallhatta magát – a hevesi megyeszékhelyen, a Cifrakapu utcában található lakását kiadta albérletbe némi jövedelem megszerzése érdekében. A bérleti jogviszony létrejöttekor magát jó gazdasági helyzetben lévőnek tekintő T. L. örömmel költözött be erre a helyre. 
Az albérlő boldogsága azonban nem sokáig tartott – még annak ellenére sem, hogy ezt megelőzően nem sokkal örökölt nagyobb összegű pénzt –, ugyanis a főbérlő egyhamar kiderítette: az ingatlanába beköltöző férfi bizony nem egy szegény ember… 

Az első lépés ezek után az volt, hogy P. T. az albérlőjétől 30 ezer forintot kért kölcsönbe. Meg is kapta a bankókat, s azt is kitapasztalta, hogy a lakója hol tartja a pénzét. A következő alkalommal a tisztességesnek semmiképpen nem nevezhető házigazda már akkor ment be az albérlőjéhez, amikor az éppen nem tartózkodott otthon. Erre fel is készült, ugyanis egy csavarhúzót vett elő, amivel egyszerűen felpattintotta a zárat. Ha a tényekhez ragaszkodunk: tulajdonképpen a saját lakásába tört be. 
Ha már így történt, mindjárt magához is vette a nála lakó ember 230 ezer forintját, s azzal nekivágott a mulatozásnak. Elég sajátosan alakult a nagy buli, hiszen kortyolgatás közben fűt-fát megvendégelt, majd a kellő bódulat elérése után nemes gesztussal elosztogatta a pénzt. 
Az már kevésbé mámoros állapot lett számára, hogy hamarosan előzetes letartóztatásban várhatta az eljárás folytatását, amelyet lopás bűntettének alapos gyanúja miatt folytattak vele szemben. 
 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!