Két keréken

7 órája

Magyarországon minden huszadik motoros bukósisak nélkül utazik

A rendőrség közlése szerint a baleseti tapasztalatok egyértelműen azt mutatják, hogy a motorosok túlnyomó többsége azért veszíti életét az utakon, mert súlyos fejsérüléseket szenvednek. Nem csak az fontos, hogy a motorosok minden esetben viseljenek bukósisakot, hanem az is, hogy az megfelelő állapotú legyen és megfelelően csatolják is be.

Heol.hu

Magyarországon a motorkerékpárosok bukósisak viselési aránya 95 százalék körül van. Ez az érték megegyezik a Dániában és az Olaszországban mért értékekkel. A 95 százalék úgy is értékelhető, hogy ezzel nagy gond igazán nincs, hiszen csaknem minden motorkerékpáros használja ezt az életmentő védőfelszerelést. Ugyanakkor létezik egy másik megközelítés is, amelyik kevésbé optimista: minden huszadik motoros sisak nélkül, teljesen védtelenül közlekedik a járművével, írja Facebook-oldalán a Heves vármegyei rendőrség

A bukósisak viselése életet menthet
A bukósisak viselése életet menthet
Forrás: Heves vármegyei rendőrség/Facebook

Különösen nyári időszakban, a meleg, forró napokon, lakott területen belüli vagy más, rövid távú közlekedés során – és jellemzően mellékútvonalakon – fordul elő, hogy a kétkerekű motoros járművel közlekedők nem veszik fel a bukósisakot. Ez lehet amiatt a gondolat miatt, hogy rövid távolságon, illetve alacsony sebességgel haladva úgy sem lehet gond. De sajnos ebben sokan tévednek és tudtukon kívül az életüket kockáztatják. 

A vérbeli motorosok körében a védőkesztyű és motoros csizma viselése nem lehet kérdés, ezek mellett pedig a protektorokkal és esetenként légzsákkal is ellátott speciális motorkerékpáros védőruházat egyre inkább elterjedté válik. Emellett azonban a motorkerékpáros legfontosabb passzív védőfelszerelése mindig is a bukósisak marad. A bukósisak feladata nem más, mint a fej és az agy védelme, közúti baleset, például borulás vagy ütközés esetén az emberi fejet érő fizikai behatás energiájának csökkentése, elnyelése.

A bukósisak rendkívüli fontosságát jelzi az a tény, hogy leggyakrabban a fejsérülések bizonyulnak halálosnak. A sisak természetesen más fontos szerveink, a szemek, az arc és a fülek védelmére is szolgál, emellett bizonyos kényelmi funkcióknak is eleget tesznek, ilyen például a beépített fejhallgató. Nem csak az a fontos, hogy a motorkerékpáron ülők minden esetben viseljék a bukósisakot, hanem az is, hogy azt megfelelően csatolják be, továbbá a sisak állapota is megfelelő legyen.

Az a motorkerékpáros, aki nem visel bukósisakot, 40 százalékkal nagyobb a valószínűséggel veszíti életét, amennyiben baleset részesévé válik. A szabályosan rögzített, kiváló állapotú bukósisak pedig akár 70 százalékkal is képes csökkenteni a súlyos agykárosodás lehetőségét.

Magyarországon a motorkerékpárral közlekedők részére a bukósisak viselése kötelező, a KRESZ szabályának megszegői pénzbírság kiszabására számíthatnak. A pénzbírságnál jóval súlyosabb a büntetés akkor, ha a motoros balesetet szenved, mert ilyenkor a személyi sérülés bekövetkezése egyértelmű, a kérdés csak az, hogy annak mi a súlyossági foka. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!