Tűz

2 órája

14 órán át tartott a beavatkozás, Egerben gyulladt ki egy ingatlan

A tüzek pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 245 eset kapcsán indult tűzvizsgálat az országban.

Molnár Helga

Szinte egész Egerből látható volt a Rókus utcai tűzből származó füstfelhő

Forrás: Beküldött fotó

Az év első három negyedévében összesen 4611 lakóépületben keletkezett tűz, 34-gyel kevesebben, mint a tavalyi év hasonló időszakában. A legtöbb otthon Pest vármegyében (559), Budapesten (523) és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében (473) gyulladt ki. Az év első kilenc hónapjában 57 ezer 114 négyzetméternyi épített terület semmisült meg. A tűzesetek során 420 ember sérült meg, 22-vel többen, mint 2023 első három negyedévében. A kigyulladt házakban 58 ember vesztette életét, egy évvel ezelőtt ez a szám 51 volt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Az első kilenc hónapban a lakóépületekben keletkezett tüzek oltása összesen 3757 órát vett igénybe, 9204 tűzoltójármű vonult ilyen esethez. A leghosszabb beavatkozás 14 órán át tartott, Egerben július 29-én egy ingatlanon felhalmozott lomok égtek, a munkálatokat gázvezetékből kiáramló gáz is nehezítette. Ez volt az, amiről mi is beszámoltunk, amikor kigyulladt egy lakás és egy száz négyzetméter alapterületű melléképület kora este Egerben, a Rókus utcában. A tűzhöz a város hivatásos tűzoltóit riasztották, akik három gépjárművel vonultak az esethez. A lángok egy gázvezetéket is érintettek, a szivárgást a gázszolgáltató szakemberei szüntették meg. Tizenhárom tűzoltó több oldalról, öt vízsugárral oltotta el a lángokat, az oltás csaknem négy órán át tartott, majd azt követték az utómunkálatok. A mentők egy embert megfigyelésre kórházba szállítottak.

A tüzek pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 245 eset kapcsán indult tűzvizsgálat az országban. A leggyakrabban elektromos hiba, nyílt láng, a fűtési rendszer hibája, vagy sütés-főzés miatt csaptak fel a lángok. Szándékos gyújtogatás miatt 139 ingatlanban keletkezett tűz. A legtöbbször a konyhában, a hálóban, a kéményben, a tárolóban, vagy a nappaliban csaptak fel a lángok. Az oltást 32 esetben az épületen lévő napelemek, 207 helyen pedig az épületben lévő gázpalackok nehezítették.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában