Garázdaság, erőszak

3 órája

A két bűntény eltér egymástól, mégis hasonló

Dr. Szalay Zoltán

Fontos összevetni egymással a ma hatályos büntető törvénykönyvben szabályozott garázdaság és közösség tagja elleni erőszak törvényi tényállásait, s a rendelkezésekbe foglalt tartalmat. 
Vannak hasonlóságok a két deliktum között. Mindkettő esetében jellemző olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsítása, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen. Lényeges eltérés viszont, hogy a közösség tagja elleni erőszak esetében a tettes más ember valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz vagy a lakosság egyes csoportjaihoz tartozása vagy vélt tartozása, így különösen fogyatékossága, nemi identitása, szexuális irányultsága miatt valósítja meg a bűncselekményt. Tehát célzott csoporttal szemben lép fel. 
Alapesetben a garázdaságért, mint vétségért, két év a szankció felső határa. A másik jogellenes tett viszont alapesetben is bűntettnek minősül, s három esztendőre is rács mögé juthat az elkövetője.

A bírósági döntések a garázdaság felé mutatnak
A bírósági döntések a garázdaság felé mutatnak 
Forrás: Berán Dániel

Ha a tettes valakit bántalmaz, illetve erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön a nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz vagy a lakosság egyes csoportjaihoz tartozása vagy vélt tartozása, így különösen fogyatékossága, nemi identitása, szexuális irányultsága miatt, az e cselekedetéért egytől öt évig ítélhető el. 
A minősített esetek közül mindkét deliktumnál szerepel a fegyveres, a felfegyverkezve való, s a csoportos elkövetés.

Ám a garázdaság elbírálásánál szempont még a köznyugalom súlyos megzavarása, a nyilvános rendezvényen, gyűlésen történő cselekvés, míg a közösség tagja elleni erőszak esetében további feltétel még a jelentős érdeksérelem okozása, a sértett sanyargatása, s a bűnszövetségben való elkövetés. 

Ha utóbbiak közül bármelyik bebizonyosodik, úgy a vádlott kettőtől nyolc évig juttatható fegyintézetbe. 
A statisztikák arról tanúskodnak, hogy a bíróságok meglehetősen ritkán hoznak jogerős ítéletet közösség tagja elleni erőszak bűntette címén, leginkább a garázdaság miatt mondják ki az elkövetők bűnösségét.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában