Vádemelés

3 órája

Értelmi fogyatékostól lopott a gyöngyösi férfi

A bűncselekményt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni a törvény.

Heol.hu

A Gyöngyösi Járási Ügyészség egy 41 éves férfi ellen emelt vádat. Dr. Gubala Ádám Miklós helyettes sajtószóvivő ügyész közlésében úgy fogalmaz, a vádirat szerint a férfi tavaly nyáron, egy gyöngyösi bolt melletti üveg visszaváltó automatánál odalépett az értelmi fogyatékos sértetthez, aki éppen az üres dobozokat pakolta vissza a gépbe. Az automata ezután kinyomtatta a kupont, melyet a vádlott elvett a sértett elől, majd – mint, aki jól végezte dolgát – eltűnt a helyszínről. A férfi egy hónappal később ismét ugyanezzel a módszerrel vette el a sértettől a dobozokért járó összegről kinyomtatott kupont. A vádlott a sértettnek összesen 2 ezer 700 forint kárt okozott.

Továbbá a vádirat szerint a vádlott szintén tavaly nyáron, egy gyöngyösi társasház előtt odalépett a mozgásában korlátozott, elektromos mopeddel közlekedő sértetthez, majd az eszköz kosarából kivette a férfi hangszóróját és elszaladt a helyszínről. A sértett az elektromos mopeddel a vádlott után indult a zenedoboz visszaszerzése érdekében, azonban nem érte utol az elkövetőt. A járási ügyészség kétrendbeli, részben folytatólagosan elkövetett kifosztás bűntettével vádolja a férfit.

Az ügyészség vádiratában arra tett mértékes indítványt, hogy amennyiben az elkövető az előkészítő ülésen beismeri a bűnösségét és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, a bíróság vele szemben 3 év 6 hónap szabadságvesztést szabjon ki és 4 évre tiltsa el őt a közügyek gyakorlásától.

Vagyon elleni erőszakos bűncselekménynek minősülő kifosztást követ el az, aki az idegen dolgot jogtalan eltulajdonítás végett védekezésre képtelen, illetve a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személytől veszi el. A bűncselekményt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni a törvény.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában